Na hlavný obsah

Do ideálneho stavu rušňovodičov chýbajú desiatky zamestnancov

Školy inšpirujú mladých ľudí, aby si toto povolanie vybrali.

Do ideálneho stavu rušňovodičov chýbajú desiatky zamestnancov
Železničná spoločnosť Slovensko uviedla, že aktuálne im chýba 70 ľudí, ktorí vedú lokomotívu. Foto: RTVS

V lokomotívach chýbajú rušňovodiči. Ich nedostatok už nie je taký, že by spôsoboval výpadky spojov ako minulý rok, ale do ideálneho stavu chýbajú desiatky zamestnancov. Školy inšpirujú mladých ľudí, aby si toto povolanie vybrali.

Ján Leskovjanský pracoval ako rušňovodič dlhé roky. Podľa neho prešlo toto povolanie vývojom. Práca je to podľa neho zaujímavá, no neraz musia budúci rušňovodiči počítať so spánkovým deficitom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Železničná spoločnosť Slovensko uviedla, že aktuálne im chýba 70 ľudí, ktorí vedú lokomotívu. Najpálčivejšia situácia je na západnom Slovensku. K tomu každý rok odíde do dôchodku či pre zdravotné problémy 90 rušňovodičov. Vedenie spoločnosti intenzívne pracuje, aby ich pribudlo.

„V posledných mesiacoch napríklad zintenzívnením kurzov rušňovodičov či kontinuálnym zvyšovaním miezd a iných benefitov. Minulý rok ukončilo vzdelávanie a bolo certifikovaných 110 rušňovodičov-kandidátov,“ uviedol Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko.

Tento rok plánujú päť nových kurzov. No je potrebné viesť k dopravno-obslužným povolaniam už mládež. Na Strednej dopravnej škole v Trenčíne odovzdáva vedomosti z terénu aj Leskovjanský. Pomáha mu simulátor. Vyučovanie zatraktívňujú napríklad aj hrou s modelmi vlakov.

„Na odbornom výcviku učia, hrajú v úvodzovkách simulujú prácu na takomto simulátore, kde si trénujú prácu rušňovodiča, výpravcu či dispečera,“ dodal Peter Macháč, manažér pre odborné a duálne vzdelávanie.

Škola organizuje aj dni otvorených dverí pre verejnosť s ukážkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko