Na hlavný obsah

Do konca januára musia podnikatelia priznať daň z motorových vozidiel

Do rovnakého termínu daň treba aj zaplatiť.

Do konca januára musia podnikatelia priznať daň z motorových vozidiel za minulý rok. Finančná správa už poslala do elektronických schránok vyplnené daňové priznania podľa dát z minulého roku.

Ak ľudia podávali daňové priznanie aj vlani, finančná správa (FS) im výrazne uľahčí prácu. „Zaslali sme im predvyplnené daňové priznanie k dani z motorových vozidiel. Celkovo sa odoslalo viac ako 189 000 takto predvyplnených daňových priznaní,“ priblížila hovorkyňa FS SR Martina Rybanská.

V skutočnosti ľuďom do elektronickej schránky na portáli FS príde príloha s dátami, ktoré vypĺňali vlani. Prílohu si treba uložiť, otvoriť formulár daňového priznania a dáta z prílohy importovať. Tým sa priznanie považuje za vyplnené.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Treba ho skontrolovať, pretože sú tam aj také autá, ktoré daňovník medzitým mohol predať a končí mu tam daňová povinnosť. Naopak, chýbajú tam autá, ktoré v priebehu roku 2022 daňovník obstaral,“ vysvetlila Mária Sameková, daňová poradkyňa zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Autá, ktoré si podnikateľ kúpil minulý rok, musí do daňového priznania doplniť. „V prípade, ak majú daňovníci problém a nevedia toto daňové priznanie vyplniť alebo si nie sú istí, pokojne sa môžu obrátiť na call centrum FS,“ dodala Rybanská.

Daň z motorových vozidiel treba do konca januára nielen podať, ale aj zaplatiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko