Na hlavný obsah

Domácnosti dostávajú zálohové faktúry za teplo aj so 100-percentným navýšením

Dôvodom je podľa analytika neskoré určenie stropu vládou.

Domácnosti dostávajú zálohové faktúry za teplo aj so 100-percentným navýšením
Žena pridáva teplo na radiátore. Foto: RTVS

Hoci vláda koncom minulého roka zastropovala ceny energií, vrátene ceny za teplo, realita je v niektorých prípadoch úplne iná. Domácnosti napojené na centrálne vykurovanie dostávajú v týchto dňoch zálohové faktúry so sumou aj o 100 percent vyššou v porovaní s vlaňajškom.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Dôvodom je podľa analytika neskoré určenie stropu zo strany vládneho kabinetu. Ministerstvo hospodárstva však podvečer zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie pre teplárenské spoločnosti, ktoré by následne mali sumy na faktúrach upraviť.

Riaditeľ teplárenskej spoločnosti Národná energetická, ktorá dodáva teplo do ôsmich slovenských miest, Ivan Ďuďák tvrdí, že zvyšovanie zálohových platieb nie je ich výmysel. Ide o objektívny nárast nákladov na výrobu tepla. Odkazuje, že vysoké faktúry za teplo majú riešiť ľudia so správcami.

„Toto si bude musieť každý zákazník alebo odberateľ riešiť so svojím správcom, pretože je to v jeho rukách, nie v rukách dodávateľov tepla. To znamená, že najlepší spôsob je kontaktovať svojho správcu a spýtať sa ho, ako to bude v konkrétnom prípade riešiť. Každý správca sa k tomu m môže postaviť iným spôsobom,“ vysvetlil.

Riešenie v Petržalke

Združenie pre lepšiu správu bytových domov v bratislavskej Petržalke konštatuje, že vlastníci bytov zatiaľ vyčkávajú. Správca Miroslav Kantner však pre tých, ktorí nezvládnu zaplatiť ani jednu vysokú faktúru – napríklad za január, ponúka riešenie.

„Ide o mimoriadnu záležitosť, ak nejaký vlastník z akéhokoľvek dôvodu neuhradí svoje platby automaticky je na to použitá časť fondu opráv, ktorá sa doňho potom vráti. A to najneskôr v čase vyúčtovania,“ dodal.

Analytik energie-portálu Radovan Potočár vysvetľuje, že zálohové platby sa dajú kedykoľvek zmeniť.

„Zálohové platby môžu upraviť kedykoľvek v priebehu roka, respektíve, vyrovnať nezrovnalosti vo vyúčtovaniach,“ doplnil.

Dodávatelia tepla pristúpia k zmene pravdepodobne už teraz, keďže Ministerstvo hospodárstva SR aktuálne zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie pre teplárenské spoločnosti.

Zo stanoviska RTVS cituje:

„Výzva bude otvorená od 9. januára do 31. decembra tohto roka. Pritom pre dodávateľov tepla je na dotácie vyčlenených takmer 400 miliónov eur.“

Všetky podmienky zverejňuje rezort hospodárstva na svojej webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál