Na hlavný obsah

Drvivá väčšina Ukrajincov je proti ústupkom Rusku v záujme mieru, ukazuje prieskum

Proti sú aj obyvatelia oblastí najviac postihnutých vojnou.

Drvivá väčšina Ukrajincov je proti ústupkom Rusku v záujme mieru, ukazuje prieskum
Ilustračná snímka - Žena sa pozerá na bytovku zničenú po nedávnom ruskom raketovom útoku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Bez ohľadu na ustavičné vzdušné útoky a teror agresora je väčšina Ukrajincov naďalej proti územným ústupkom Rusku, aj keby mali viesť k ukončeniu vojny. Uviedol to v pondelok (2. 1.) na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu KMIS, ktorý vykonali minulý mesiac.

Za neprípustné považuje akékoľvek územné ústupky 85 percent opýtaných Ukrajincov. Len osem percent účastníkov usúdilo, že pre mier a zachovaniu nezávislosti by sa Ukrajina mohla zriecť časti svojho územia.

Proti ústupkom je drvivá väčšina opýtaných vo všetkých regiónoch, a to aj vo východných oblastiach krajiny, ktoré vojna postihla najhoršie.

Prieskum sa koná pravidelne od vypuknutia vojny, ale výsledky sa menia len nepatrne. V máji bolo proti územným ústupkom 82 percent opýtaných, v septembri 87 percent, pripomenula ruská redakcia BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet