Na hlavný obsah

Erdogan telefonoval s Putinom aj Zelenským

Ponúkol im sprostredkovanie rokovaní o mieri.

Erdogan telefonoval s Putinom aj Zelenským
Na archívnej snímke zo 16. mája 2022 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes telefonicky hovoril so svojimi náprotivkami z Ruska a Ukrajiny Vladimirom Putinom a Volodymyrom Zelenským. Putinovi povedal, že úsilie o mier na Ukrajine by podporilo jednostranne vyhlásené prímerie a vízie spravodlivého riešenia.

Zelenskému ponúkol, že Ankara je pripravená byť sprostredkovateľom v rokovaní o mieri medzi Ruskom a Ukrajinou. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta.

Ukrajinský prezident v príspevku na sociálnej sieti napísal, že s Erdoganom diskutovali aj o bezpečnostnej spolupráci, najmä o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), výmene zajatcov v rusko-ukrajinskom konflikte a tiež o čiernomorskej obilnej iniciatíve.

Putin podľa Kremľa v rozhovore s tureckým náprotivkom zdôraznil „deštruktívnu úlohu západných štátov“. Tie zásobujú Ukrajinu zbraňami a tiež jej poskytujú informácie umožňujúce zamerať tieto zbrane na ruské sily.

Rusko je podľa prezidenta otvorené „serióznym rokovaniam o Ukrajine“, ak však Kyjev splní ruské požiadavky a uzná „novú územnú realitu“. Teda Putinom ohlásené pripojenie štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

Erdogan tiež podľa tureckej strany Zelenskému ponúkol diplomatickú pomoc strán Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú teraz okupujú ruské vojská.

Obaja prezidenti spolu tiež hovorili o humanitárnej pomoci a energetickej pomoci Ukrajine. Tá bojuje s výpadkami elektriny kvôli ruským útokom na jej kritickú infraštruktúru.

Prímerie počas novoročných sviatkov

Kyjev aj Moskva pred pár dňami odmietli možnosť prímeria počas novoročných sviatkov. Vo štvrtok (5. 1.), v predvečer pravoslávnych Vianoc, k nemu vyzval moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi.

Navrhol zastaviť paľbu od piatkového poludnia do sobotňajšieho poludnia, aby sa veriaci mohli zúčastniť sviatočných bohoslužieb. Pravoslávna cirkev oslavuje Vianoce 7. januára podľa juliánskeho kalendára, bohoslužby sa zvyčajne konajú v noci zo 6. na 7. januára.

Návrh Kirilla vypočul Putin, ktorý vo štvrtok nariadil ruskej armáde zastaviť paľbu na frontovej línii na Ukrajine od piatkového (6. 1.) poludnia do sobotňajšej (7. 1.) polnoci.

Ruská pravoslávna cirkev, žehnajúca militarizáciu Ruska a vraždenie a genocíde Ukrajincov, nie je žiadna autorita, ale propagandista vojny. A tak jej návrh nie je ničím iným ako súčasťou propagandy a cynická pasca, zareagoval na patriarchov návrh Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta.

Putin a Erdogan podľa tureckého komuniké hovorili aj o energetike a o obilnej dohode umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. Erdogan ale tiež Putinovi povedal, že je potrebné podniknúť konkrétne kroky na vyčistenie sýrskeho pohraničia pri hraniciach s Tureckom od kurdských bojovníkov, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet