Na hlavný obsah

Estónsko vyhostí 21 ruských diplomatov

Cieľom je vyrovnanie počtu diplomatov.

Estónsko vyhostí 21 ruských diplomatov
Ilustračná snímka. Foto: Voľné dielo

Estónsko v stredu (11. 1.) oznámilo, že vyhostí dovedna 21 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva, ktorí budú musieť z krajiny odísť do konca januára. Cieľom je dosiahnuť, aby sa počet diplomatických pracovníkov v oboch krajinách dostal na rovnakú úroveň.

Informujú o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Tallinne.

Rusko musí znížiť svoj personál ambasády v Estónsku o takmer polovicu, teda o 13 diplomatov a ôsmich ďalších pracovníkov. Rezort diplomacie v Tallinne žiada, aby Moskva do 1. februára obmedzila počet svojich diplomatov v tejto pobaltskej krajine na osem a počet administratívnych, technických a ďalších spolupracovníkov na 15.

Estónsky šéf diplomacie Urmas Reinsalu poznamenal, že súčasný početný stav personálu na ruskej ambasáde nie je opodstatnený. „Od začiatku vojny (na Ukrajine) Estónsko zredukovalo bilaterálne vzťahy s Ruskou federáciou na absolútne minimum,“ povedal.

„Vzhľadom na skutočnosť, že pracovníci ruského veľvyslanectva sa počas agresívnej útočnej vojny neusilujú o posilnenie estónsko-ruských vzťahov, neexistuje podľa nášho názoru nijaký dôvod na súčasný (personálny) stav ruskej ambasády,“ zdôvodnil.

Rusko vlani v apríli nariadilo uzavretie estónskych konzulátov v Petrohrade a Pskove a ich zamestnancov vyhlásilo za nežiaduce osoby. Moskva tak reagovala na krok trojice pobaltských krajín, ktoré v súvislosti s inváziou ruských síl na Ukrajinu vyhostili viacerých ruských diplomatov. Estónsko vtedy tiež uzavrelo ruské konzuláty v mestách Narva a Tartu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet