Na hlavný obsah

EÚ prestala vyplácať granty univerzitám spravovaným nadáciami vytvorenými Orbánom

Ide o granty v rámci výmenného programu Erasmus+

EÚ prestala vyplácať granty univerzitám spravovaným nadáciami vytvorenými Orbánom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia prestala vyplácať nové granty v rámci výmenného programu Erasmus+ a ďalších projektov maďarským vysokým školám spravovaným nadáciami, ktorých vedenie podľa kritikov obsadili ľudia blízki konzervatívnemu premiérovi Viktorovi Orbánovi. 

V pondelok (9. 1.) o tom napísal denník Népszava. Brusel sa domnieva, že európske peniaze tak nie sú využívané transparentne. Rozhodnutie Európskej komisie sa vzťahuje na žiadosti podané po 15. decembri.

Vznik nadácií riadiacich chod vysokých škôl a kultúrnych inštitúcií schválil maďarský parlament ovládaný Orbánovou stranou Fidesz v apríli 2021. Podľa Népszava takto funguje vyše 20 vysokých škôl. Medzi nimi Korvínova univerzita a Semmelweisova univerzita v Budapešti alebo väčšina vysokých škôl fungujúcich mimo hlavného mesta.

Podľa informácií Európskej komisie sa v roku 2020 zahraničných výmenných programov v rámci Erasmus+ zúčastnilo 22 622 Maďarov. Išlo o školské vzdelávanie, odborné vzdelávanie aj vzdelávanie dospelých.

Európska únia na to prispela sumou vo výške 40,45 milióna eur (vyše 970 miliónov korún). Dala Maďarsku najavo, že keď zabezpečí, že s peniazmi bude zaobchádzané transparentne a vo vedúcich pozíciách nadácií nebudú vysoko postavení politici, môžu vysoké školy dostávať peniaze ďalej, uvádza Népszava.

Európska komisia, Európsky parlament aj niektoré členské štáty dlhodobo kritizujú Maďarsko pre nedostatky v kvalite právneho štátu vrátane systému rozdeľovania unijných peňazí. Ten podľa nich dostatočne nezabezpečili proti korupcii a klientelizmu.

Brusel kvôli tomu Budapešti blokuje výplatu miliárd eur z kohéznych fondov aj z fondu na obnovu ekonomiky po pandémii covidu-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet