Na hlavný obsah

Eurokomisia žaluje Slovensko pre obnoviteľné zdroje energie

Napadlo ho aj pre smernicu o skládkach odpadov.

Eurokomisia žaluje Slovensko pre obnoviteľné zdroje energie
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Európska komisia vo štvrtok (26. 1.) zažalovala Slovensko a Bulharsko pre to, že podľa nej neplnia pravidlá spojené so zavádzaním obnoviteľných zdrojov energie. Oba štáty doteraz nepreviedli do svojho práva smernicu Únie, ktorá stanovuje podmienky rozvoja obnoviteľných zdrojov vo výrobe elektriny, vykurovania, klimatizácie či dopravy.

Komisia požiadala Súdny dvor EÚ, aby obom štátom vymeral pokuty, ak sa pravidlám nepodriadia. Slovensko čelí aj ďalšej žalobe v súvislosti s tým, že neuzavrelo niekoľko skládok podľa požiadaviek inej európskej normy.

Európsky blok sa v roku 2018 zhodol na smernici, ktorá stanovuje k roku 2030 celoúnijný podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe energie na 32 percent. Jej cieľom je tiež zjednodušiť administratívu pre zavádzanie ekologicky šetrných zdrojov a zabezpečiť ich cenovú výhodnosť.

Členské štáty mali smernicu previesť do svojich zákonov do polovice roka 2021, Slovensko a Bulharsko to však neurobili. Komisia zohráva v EÚ úlohu orgánu, ktorý dohliada nad plnením pravidiel.

Preto s oboma krajinami začala konanie, ktorého niekoľko krokov ich však nepresvedčili k náprave. Vo štvrtok sa preto obrátila na súd, ktorý môže štátom vymerať pokutu navyšujúcu sa dovtedy, kým sa únijnému právu nepodriadia.

Problémy so skládkami

Komisia podala žalobu aj pre to, že Slovensko nerešpektuje požiadavky smernice o skládkach odpadov. Podľa nej mali členské krajiny do roku 2009 uzavrieť staré skládky. Iba vo výnimočných prípadoch povolili ich úpravu, aby vyhovovali prísnejším ekologickým štandardom.

Slovensko sa však pravidlami úplne nepodriadilo a Brusel s ním v roku 2017 začal konanie, ktorého ďalším krokom je dnešná žaloba.

Bratislava podľa únijnej exekutívy síce od začiatku konania uzavrela niekoľko skládok, stále však nevyradila z prevádzky 21 skládok, ktorých fungovanie môže ohrozovať životné prostredie. Slovensko zároveň nepredložilo plán ich rekultivácie, vďaka ktorému by mohli spĺňať požiadavky smernice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko