Na hlavný obsah

Europarlament schválil nové pravidlá vo veci imunity, dotknú sa aj Kailiovej

Polícia ju zatkla v decembri.

Europarlament schválil nové pravidlá vo veci imunity, dotknú sa aj Kailiovej
Na snímke Európsky parlament. Foto: pixabay.com

Európsky parlament v utorok (17. 1.) schválil nové pravidlá o imunite europoslancov, ktoré sa dotknú aj bývalej podpredsedníčky tejto inštitúcie Evy Kailiovej stíhanej za korupciu.

Po novom bude môcť žiadosť o zbavenie imunity europarlamentu predložiť aj Úrad európskeho verejného žalobcu (EPPO). Predtým to mali urobiť len úrady jednotlivých členských štátov. Práve EPPO dal v decembri podnet, aby Kailiová a ďalšia grécka europoslankyňa o imunitu prišli v rámci vyšetrovania možného podvodu pri vyplácaní parlamentných asistentov.

Prípad, v ktorom sú Kailiová a jej grécka kolegyňa Maria Spyrakiová podozrivé zo sprenevery verejných prostriedkov, nijako nesúvisí s vyšetrovaním belgických úradov o korupcii v Európskom parlamente.

Kauza zvaná Katargate pre podozrenie, že niektorí súčasní a bývalí europoslanci a ich blízki za finančné aj iné výhody presadzovali v EP záujmy Kataru a tiež Maroka, spôsobila veľký rozruch.

Nové pravidlá v súvislosti s imunitou začnú platiť v stredu (18. 1.), za ich zmenu sa vyslovila drvivá väčšina europoslancov – 610. Očakáva sa, že predsedníčka parlamentu Roberta Metsolaová pravdepodobne ešte počas súčasného zasadnutia v Štrasburgu oznámi, že parlament v prípade Kailiovej a Spyrakiovej spúšťa procedúru zbavenia imunity. Tá trvá niekoľko týždňov.

Už v pondelok (16. 1.) Metsolaová oznámila, že parlament bude rozhodovať tiež o imunite belgického europoslanca Marka Tarabellu a Taliana Andreu Cozzolina. Týchto príslušníkov socialistickej frakcie vyšetrujú pre možné zapojeniu do aféry Katargate.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet