Na hlavný obsah

Europoslankyňa Kailiová, ktorá čelí obvineniu z korupcie, zostane vo väzbe

Môže sa odvolať.

Europoslankyňa Kailiová, ktorá čelí obvineniu z korupcie, zostane vo väzbe
Na snímke podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová. Foto: Twitter/Le Soir

Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová, ktorá čelí obvineniu z korupcie, zostane vo väzbe. Rozhodla o tom vo štvrtok (19. 1.) belgická prokuratúra. Podľa tlačových agentúr sa Kailiová môže do 24 hodín odvolať. Grécka politička je podozrivá v prípade, ktorý sa týka úplatkov zo strany Kataru pre európskych činiteľov. Vinu popiera.

„Federálna prokuratúra sa domnieva, že existujú všetky riziká: Riziko úteku, riziko spolčenia s tretími stranami a riziko zničenia dôkazov,“ povedal novinárom jeden z advokátov političky André Risopoulos. Zároveň vyhlásil, že sa musí s klientkou poradiť o prípadnom odvolaní.

Štyridsaťštyriročnú Kailiovú obvinili z prijímania úplatkov od Kataru v rámci jedného z najväčších korupčných škandálov, ktorý zasiahol Brusel. Akékoľvek pochybenie popiera a prostredníctvom svojho právnika už skôr uviedla, že je nevinná.

Kailiovú v polovici decembra zbavili funkcie podpredsedníčky EP a je jednou zo štyroch osôb vo väzbe v súvislosti s kauzou, ktorej sa hovorí Katargate, ale v ktorom figuruje aj Maroko.

Kauza, ktorá je najväčším škandálom v únijnej politike za posledné desaťročia, sa odvíja od podozrenia, že Katar a Maroko uplácali politikov, asistentov poslancov a mimovládne organizácie, aby uplatňovali svoj vplyv v prospech týchto krajín. Kailová čelí tiež obvineniu z prania špinavých peňazí.

Kailiovej právnik hovoril o mučení

Právnici Kailiovej vo štvrtok (19. 1.) kritizovali belgický justičný systém za to, že političku nechal „zaplatiť najvyššiu cenu“ tým, že ju drží vo väzbe „v ťažkých podmienkach“. Grécky právnik Michalis Dimitrakopoulos odsúdil „mučenie“ v súvislosti s nedávnym „16-hodinovým pobytom na samotke v policajnej cele“.

Podľa Risopoulosa zas mohla väznená grécka poslankyňa vidieť svoje 23-mesačné dieťa, ktoré má so svojím partnerom Francescom Giorgim, „iba dvakrát za šesť týždňov“.

Giorgi, taliansky poslanecký asistent, je v súvislosti s kauzou tiež vo väzbe, rovnako ako bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri. Ten v utorok (17. 1.) uzavrel s belgickou prokuratúrou dohodu o spolupráci výmenou za nižší trest. Medzi podozrivých patrí tiež belgický člen EP Mark Tarabella a Talian Andrea Cozzolino. O ich imunite budú europoslanci rozhodovať na budúci mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet