Na hlavný obsah

Európska komisia ponúkla Číne vakcíny proti koronavírusu

Čína už skôr uviedla, že preočkovanie jej obyvateľstva je dostatočne vysoké.

Európska komisia ponúkla Číne vakcíny proti koronavírusu
Ilustračná snímka očkovania. Foto: TASR/AP

Európska komisia v uplynulých dňoch ponúkla Číne vakcíny proti covidu-19. Darovanie vakcín by mohlo byť súčasťou súboru opatrení, ktorý Európska únia chystá v reakcii na epidemiologickú situáciu v Číne, píše denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje. Čína už skôr uviedla, že preočkovanie jej obyvateľstva je dostatočne vysoké.

Ponuku podľa denníka Financial Times urobila pred niekoľkými dňami eurokomisárka Stella Kyriakidesová pri rokovaní s čínskymi predstaviteľmi. Štáty Únie majú v súčasnosti očkovacích látok nadbytok a chcú preto revidovať zmluvy s výrobcami. Na ponuku eurokomisárky Peking zatiaľ nereagoval.

Darovanie vakcín, ktoré v súčasnosti členské krajiny nepotrebujú, je súčasťou pripravovanej únijnej odozvy na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v Číne. O únijných opatreniach sa má tento týždeň rokovať v Bruseli. Niektoré krajiny, napríklad Taliansko, Francúzsko či Španielsko, už zaviedli povinné testovanie pre cestujúcich z Číny. Ďalšie štáty takéto opatrenie nechystajú.

Po uvoľnení väčšiny pandemických opatrení v decembri čelí Čína podľa západnej tlače silnej vlne nákazy koronavírusom. Peking ale tvrdí, že tieto správy zveličujú.

Čínske zastupiteľstvo pri EÚ v nedeľu (1. 1.) uviedlo, že preočkovanie čínskeho obyvateľstva je dostatočne vysoké. To však spochybňujú experti na zdravotníctvo, ktorí poukazujú na nízku preočkovanosť niektorých skupín, napríklad seniorov nad 80 rokov.

Podľa odborníka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mikea Ryana nie je ochrana vakcínami v čínskej populácii dostatočná. Vyzval na ďalšie očkovanie proti covidu-19 v krajine.

Čína sa v rámci pandémie covidu-19 spolieha predovšetkým na vakcíny a prípravky, ktoré si sama vyrába. Čínske vakcíny sú podľa denníka Financial Times menej účinné, ako tie západnej výroby používajúce technológiu mRNA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet