Na hlavný obsah

Európsky súdny dvor rozhodol, že žaloba proti Rusku v súvislosti s letom MH17 je prípustná

Rovnako aj ďalšie dve žaloby.

Európsky súdny dvor rozhodol, že žaloba proti Rusku v súvislosti s letom MH17 je prípustná
Vrak malajzijského lietadla letu MH17. Foto: TASR/AP

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) uznal za prípustné tri samostatné žaloby podané Holandskom a Ukrajinou proti Rusku.

Týkajú sa porušovania ľudských práv v dvoch separatistických regiónoch východnej Ukrajiny a zostrelenia letu MH17 s 298 ľuďmi na palube v júli 2014. V stredu (25. 1.) o tom informovala agentúra Reuters.

Toto rozhodnutie má procesný charakter a nerozhoduje o podstate veci. Zo správy však vyplýva, že súd so sídlom v Štrasburgu sa domnieva, že Rusko môže mať zodpovednosť za porušovanie ľudských práv v samozvanej Doneckej ľudovej republike a samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

Pred štyrmi rokmi dospel medzinárodný tím vyšetrovateľov pod vedením odborníkov z Holandska k záveru, že let MH17 malajzijských aerolínií zasiahla ruská raketa. Podľa nich raketu vypálili z mobilného odpaľovacieho zariadenia z oblasti, ktorú vtedy kontrolovali proruskí separatisti.

K rovnakému záveru v stredu dospel aj ESĽP. Žaloby teraz prejdú do fázy merita veci, ktorá by mala trvať ďalší rok až dva roky, kým vydajú konečné rozhodnutie. Aktuálny verdikt ESĽP otvára dvere minimálne trom ďalším prípadom, ktoré ukrajinský štát podal proti Rusku a ktoré doteraz pozastavili.

Let MH17

V novembri minulého roka holandský súd v neprítomnosti odsúdil dvoch Rusov a jedného Ukrajinca na doživotie. Uznal ich za vinných zo zostrelenia lietadla v lete 2014 a vraždy všetkých 298 ľudí na palube. Štvrtého obžalovaného, ruského občana, oslobodili. Odsúdení sú naďalej na úteku a je nepravdepodobné, že si svoj trest odpykajú.

Súd v Holandsku tiež dospel k záveru, že použitá raketa bola ruskej výroby. Okrem toho uviedol, že Moskva kontroluje separatistami ovládaný východ Ukrajiny, odkiaľ ju odpálili.

Zatiaľ čo pozostalí, Holandsko, Ukrajina a ich západní spojenci privítali novembrový verdikt, Rusko označilo toto rozhodnutie za politickú objednávku.

Holandsko podalo v roku 2020 žalobu na ESĽP a tvrdilo, že zostrelenie letu MH17 nad územím východnej Ukrajiny, je porušením Európskeho dohovoru o ľudských právach. Moskva opakovane poprela akúkoľvek účasť na zničení lietadla.

Dva ukrajinské prípady, ktoré sa datujú do roku 2014, sa podľa Kyjeva týkajú ruských administratívnych postupov na východe Ukrajiny, ktoré porušujú Európsky dohovor o ľudských právach, ako aj únosu troch skupín ukrajinských sirôt a detí bez rodičovskej starostlivosti. Podľa ESĽP sa všetci unesení vrátili domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet