Na hlavný obsah

Fiala: Také dobré vzťahy by sme možno nemali, keby sme ostali v spoločnom štáte

Rozdelenie spoločného štátu hodnotí pozitívne.

Na snímke český predseda vlády Petr Fiala (vľavo) a slovenský predseda vlády Eduard Heger (vpravo).
Na snímke český predseda vlády Petr Fiala (vľavo) a slovenský predseda vlády Eduard Heger (vpravo).Foto: RTVS

„Také výborné vzťahy ako máme, by sme možno nemali, keby sme ostali v spoločnom štáte,“ vyhlásil predseda vlády českej republiky Petr Fiala. Spolu so slovenským predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO) sa zhodli, že rozdelenie spoločného štátu Slovákov a Čechov prebehlo veľmi pokojne a priateľsky.

Pri 30. výročí vzniku samostatnej Slovenskej a samostatnej Českej republiky premiéri oboch krajín diskutovali v relácii RTVS O 5 minút 12. „Spôsob, akým sme sa rozdelili obdivoval celý svet,“ vyhlásil dočasne poverený premiér Heger. „Je to príklad, ktorý spomínajú po celom svete,“ doplnil Fiala.

Keď sa delila spoločná republika, bol dočasne poverený premiér Heger študentom na strednej škole. „Bolo to obdobie očakávania,“ zaspomínal si. „Dnes môžeme bilancovať. To, aké máme dobré vzťahy je dôkazom, že sme sa rozhodli dobre. V EÚ sme sa opäť stretli za jedným stolom,“ dodal.

Aj premiér Fiala hodnotí rozdelenie veľmi pozitívne. A to napriek tomu, že v Česku bola podpora rozdelenia vždy nižšia ako na Slovensku. „Slovenský emancipačný proces by nebol chápaný ako dokončený, bez samostatného štátu,“ vyhlásil. Zdôraznil, že pozitívne treba vnímať aj to, ako k rozdeleniu došlo.

Slovensko ekonomicky za Českom zaostáva

Slovenská republika za Českom ekonomicky zaostáva. Dočasne poverený premiér Heger vidí príčinu nižšej životnej úrovne v absencii reforiem. „Verím, že v najbližších rokoch začneme rýchlejšie dobiehať krajiny vyspelej Európy,“ vyhlásil. Podľa neho je dôležité, aby reformy, ktoré prijme vláda aj vytrvali.

Český premiér Fiala je presvedčený, že „región strednej Európy je jeden z najperspektívnejších v Európe“.

V Česku pracuje a študuje veľký počet Slovákov. „Študenti zo Slovenska sú mimoriadne motivovaní a zlepšujú kvalitu českých škôl. Prestala tendencia, že ostávajú v Českej republike, ale vracajú sa späť,“ povedal Fiala.

Podľa neho aj toto pomáha mimoriadne priateľským vzťahom medzi oboma krajinami, a to aj pri tej generácii, ktorá už nezažila spoločný štát.

V posledných týždňoch vzájomné vzťahy preverilo obnovenie kontrol na hraniciach. „Nebol to krok proti Slovensku, ale krok proti migrácii,“ zdôraznil Fiala. Doplnil, že postupne smerujeme k tomu, aby hranica bola zasa voľná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko