Na hlavný obsah

Filipíny zasiahli ďalšie búrky s najmenej 11 obeťami

Očakáva sa ďalší dážď.

Filipíny zasiahli ďalšie búrky s najmenej 11 obeťami
Archívna snímka z mesta San Miguel vo filipínskej provincii Bulacan po tajfúne Noru. Foto: TASR/AP

Filipíny zasiahli ďalšie búrky a prívalové dažde. Za posledný týždeň prišlo o život najmenej 11 ľudí. Filipínske úrady v utorok (10. 1.) podľa agentúry AFP uviedli, že približne 2 200 ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Meteorológovia predpovedajú ďalšie silné dažde. Už počas Vianoc zahynulo pri záplavách na juhu a v strednej časti Filipín 52 ľudí a státisíce museli opustiť svoje domovy.

Počas uplynulého týždňa sa súostrovím prehnalo niekoľko búrok. Podľa úradov voda strhla domy, zničila cesty a zaplavila úrodu. Jedna osoba je stále nezvestná. Na niektorých miestach voda stúpla až do výšky troch metrov a hrozí evakuácia ďalších obyvateľov.

Meteorológovia varovali pred nebezpečnými záplavami v nízko položených oblastiach. V hornatých oblastiach ostrova Samar sa očakávajú zosuvy pôdy. Podľa vedúceho úradu pre riadenie katastrof zažíva táto oblasť jedny z najhorších záplav v histórii.

Filipíny sú jednou z krajín, ktoré sú najviac ohrozené dôsledkami zmeny klímy. Vedci varovali, že s otepľovaním planéty sa zvyšuje pravdepodobnosť výdatných a častých dažďov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet