Na hlavný obsah

Finančná správa vlani vymohla rekordných vyše 305 miliónov eur

Vďaka daňovým exekútorom.

Finančná správa vlani vymohla rekordných vyše 305 miliónov eur
Na snímke motorové vozidlo Finančnej správy SR. Foto: TASR

Finančná správa (FS) za rok 2022 vymohla pomocou daňových exekútorov rekordných 305,9 milióna eur do štátneho rozpočtu. Vyplýva to z údajov zverejnených na portáli OpenData FS. V utorok (31. 1.) FS informovala, že sa pod úspech podpísala dobrá stratégia a lepšie využívanie analytických nástrojov.

Exekútori mali v hľadáčiku najmä dlžníkov s vyšším nedoplatkom. Pracovníci viac pôsobili v teréne a pri obave z nevymožiteľnosti ešte nesplatnej dane využívali zákonom umožňované možnosti na jej zabezpečenie.

„Pod dobrý výsledok vymáhania sa rovnako podpísalo efektívne využívanie analytických nástrojov a podporných IT aplikácií, kvalitná metodická podpora, no najmä vysoké nasadenie samotných daňových exekútorov,“ skonštatovala FS.

Minulý rok exekútori zároveň pokračovali s kontrolórmi v boji proti rizikovým daňovým subjektom a daňovým únikom. Zabezpečovacím úkonom sa im podarilo ochrániť a zaistiť 4,33 milióna eur.

Vďaka inštitútu medzinárodného vymáhania sa najmä dlžníci, ktorí sa chceli daňovým povinnostiam vyhnúť v zahraničí, presvedčili, že možnosti exekútorov neobmedzujú hranice Slovenska. V roku 2022 tak priniesli do štátneho rozpočtu vyše 4,7 milióna eur.

FS upozorňuje, že poslaním daňového exekútora nie je škodiť disciplinovaným daňovým subjektom. Ide im o zabezpečenie toho, aby každý, kto dosahuje zdaniteľný príjem, daň aj riadne priznal a odviedol do štátneho rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika