Na hlavný obsah

Francúzi opäť protestovali proti dôchodkovej reforme

Odborníci to vnímajú ako skúšku prezidenta Macrona.

Francúzi opäť protestovali proti dôchodkovej reforme
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Státisíce Francúzov opäť vyšli do ulíc. Búria sa proti dôchodkovej reforme. Odborníci vnímajú štrajky a protesty ako skúšku prezidenta Emmanuela Macrona a jeho vlády.

Odborové zväzy dúfajú, že sa im podarí zmobilizovať viac ako milión demonštrantov. Zapojiť sa môžu do vyše 250 protestných akcií naprieč Francúzskom. Vyše 100 000 ich prišlo do centra Paríža, kde skandovali heslá proti vláde. Na niektorých miestach polícia rozháňala dav slzotvorným plynom.

Vláda trvá na reforme, ktorej súčasťou je zvýšenie dôchodkového veku zo 62 na 64 rokov.

„Chceme zabezpečiť, aby tento dôchodkový systém, ktorý je založený na spravodlivosti a solidarite medzi mladšími generáciami a staršou generáciou, bol efektívny počas nasledujúceho desaťročia,“ uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Prezident Emmanuel Macron ju prezentuje ako nevyhnutnú, premiérka Elzabeth Borneová zasa ako hotovú vec, o ktorej nebude vyjednávať. Ulica má ale jasný odkaz.

„Nemôžeme sa vrátiť do doby kamennej a pracovať až do smrti. Ľudia, ktorí o nás rozhodujú, sa fyzicky nezodierajú v práci ako my,“ povedala účastníčka protestu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odbory a ľavicoví poslanci v parlamente sú proti Macronovým plánom. Spoliehajú sa práve na silu demonštrantov v úsilí zastaviť reformy. Niektorí utorkové (31. 1.) štrajky prezentujú ako „historický deň“, „porážku Macrona“ či „občianske povstanie“.

Na protesty dohliada 11 000 policajtov. Sú už druhé tento mesiac. Na predošlých sa zúčastnil jeden až dva milióny ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet