Na hlavný obsah

Francúzsko pošle Ukrajine ďalšie húfnice

Doteraz ich dodalo 18 a vyčlenilo financie na ich údržbu.

Francúzsko pošle Ukrajine ďalšie húfnice
Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby. Foto: TASR/AP

Francúzsko dodá Ukrajine ďalších 12 húfnic Caesar. Oznámil to francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu v utorok (31. 1.) počas návštevy svojho ukrajinského rezortného partnera Olexija Reznikova v Paríži. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Francúzsko už Ukrajine dodalo 18 samohybných húfnic Caesar a teraz vyčlenilo aj niekoľko desiatok miliónov eur na ich údržbu, uviedol Lecornu.

Ukrajina by okrem toho mala od Paríža dostať radar typu GM 200 a dodávky paliva. Do leta Francúzsko tiež poskytne výcvik 2 000 ukrajinským vojakom na svojom území. Vyšle okrem toho 150 francúzskych vojakov do Poľska, kde sa budú podieľať na výcviku ďalších 600 Ukrajincov.

O prípadnom dodaní tankov alebo vojenských lietadiel sa francúzsky minister nezmienil. Poukázal na už avizovanú dodávku francúzskych prieskumných obrnených vozidiel AMX-10 RC. Špekulovalo sa aj o stíhačkách Mirage 2000. „V zásade nie je nič vylúčené,“ uviedol v pondelok (30. 1.) francúzsky prezident Emmanuel Macron, jasné stanovisko však nezaujal.

Reznikov v utorok povedal, že Francúzsko nepožiadal o bojové lietadlá. Dodal však, že „taktické letectvo je zložkou našej protivzdušnej obrany“ a že Ukrajina musí posilniť svoj vojenský potenciál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet