Na hlavný obsah

Francúzsko zakázalo internetový predaj paracetamolu

Dôvodom je jeho nedostatok.

Francúzsko zakázalo internetový predaj paracetamolu
Ilustračná snímka paracetamolových tabletiek. Foto: Pixabay

Francúzska vláda v stredu (4. 1.) zakázala internetový predaj výrobkov na báze paracetamolu až do konca januára z dôvodu pretrvávajúcich problémov s ich zásobovaním.

Ide o bežne používané lieky proti bolesti a horúčke. Informovala o tom agentúra AFP. Zákaz bude platiť do konca januára.

Vláda uviedla, že toto rozhodnutie prijala z dôvodu „napätia v oblasti liekov na báze paracetamolu“, ktoré trvá už viac ako šesť mesiacov, najmä v prípade liekov určených pre deti.

„Rôzne opatrenia, ktoré prijali zdravotnícke orgány, zatiaľ nedokázali ukončiť túto situáciu,“ dodala vláda.

Francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť liekov a zdravotníckych pomôcok už niekoľko mesiacov žiada lekárnikov, aby rozdelili predaj liekov s obsahom paracetamolu na niekoľko dávok pre každého zákazníka.

Rezort zdravotníctva už v decembri upozornil, že napriek týmto opatreniam je situácia naďalej zložitá a nevyrieši sa skôr ako za niekoľko týždňov.

Situácia v Číne

Vláda varovala pred zhoršujúcou sa zdravotnou situáciou v Číne, kde po náhlom zrušení prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu prudko stúpa počet nakazených ľudí.

Čínska vláda tiež zakázala vývoz paracetamolu, hoci krajina vyrába veľké množstvá tejto účinnej látky, ktorú používajú laboratóriá na celom svete.

Francúzsko, podobne ako iné krajiny, čelí aj nedostatku iných liekov, počnúc antibiotikami, ako je amoxicilín. V Nemecku bol v decembri nedostatok niektorých druhov antibiotík a liekov proti rakovine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet