Na hlavný obsah

GP preverí, či v súvislosti s manažmentom pandémie nedošlo k zlyhaniu

Preverí aj či nedošlo k opomenutiu konania.

GP preverí, či v súvislosti s manažmentom pandémie nedošlo k zlyhaniu
Na snímke budova Generálnej prokuratúry SR v Bratislave. Foto: TASR


Generálna prokuratúra SR preverí, či v súvislosti s manažmentom pandémie COVID-19 na Slovensku nedošlo ku konaniu alebo k opomenutiu konania, za ktoré by mal niekto niesť trestnú zodpovednosť.

„Generálna prokuratúra Slovenskej republiky prijala opatrenia na preverenie významných skutočností vyplývajúcich zo štúdie ,Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022)‘ z decembra 2022, ktorá bola predmetom reportáže odvysielanej v Správach RTVS dňa 6. januára 2023, a to z hľadiska, či v súvislosti s manažmentom pandémie covidu-19 nedošlo k takému konaniu alebo opomenutiu konania, ktoré by zakladalo trestnú zodpovednosť,“  informovala prokuratúra na sociálnej sieti.

Reportáž RTVS upozornila na výsledky spomínanej štúdie, podľa ktorej na vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu mali vplyv rozhodnutia politikov.

Počas sledovaného obdobia zomrelo na covid 26 786 ľudí. Ak by SR robila to, čo Dánsko, mohlo sa zachrániť 21 308 ľudí. Porovnanie s Nemeckom hovorí o 18 476 potenciálne zachránených životoch, s Estónskom 12 391.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko