Na hlavný obsah

Grécko žiada EÚ o pomoc pri riešení nedostatku liekov

S nedostatkom základných liekov zápasí už dlhé mesiace.

Grécko žiada EÚ o pomoc pri riešení nedostatku liekov
Ilustračná snímka liekov. Foto: Unsplash

Grécko požiadalo v utorok (3. 1.) Európsku komisiu a susedné štáty EÚ o pomoc pri riešení zúfalého nedostatku liekov. Informovala o tom agentúra AFP.

Grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris napísal eurokomisii žiadosť, aby „zvýšila výrobu liekov“ v celej EÚ. Grécko zápasí s nedostatkom základných liekov už dlhé mesiace. Chýbajú antibiotiká, protizápalové produkty a kvapky proti kašľu. Situáciu zhoršuje aj vývoz miestne vyrábaných liečiv.

„Je nutné prijať centrálnu politiku pre EÚ ako celok, aby sa tento problém vyriešil,“ napísal Plevris eurokomisárke pre zdravie Stelle Kyriakidesovej. Zvýšenie produkcie v EÚ bude jedným riešením problému, dodal Plevris.

Zákaz vývozu nedostatkových produktov

Grécky úrad pre lieky (EOF) zakázal vývoz určitých nedostatkových produktov a vyhlásil, že časť problému súvisí so záležitosťami globálnej zásobovacej reťaze.

Predseda gréckeho zväzu lekárnikov Konstantinos Lurantos však povedal, že grécke lieky patria k najlacnejším v Európe a preto sa vyvážajú na trhy s vyššími cenami. Pre portál finančných novín Naftemporiki uviedol, že situácia sa „stále zhoršuje“.

Minister Plevris sa zaviazal, že posilní kontroly veľkoobchodníkov, aby sa pribrzdil vývoz nedostatkových liekov.

Hlavná ľavicová opozičná strana Syriza obvinila konzervatívnu vládu z príliš neskorých krokov a vyhlásila, že „lekári a lekárnici upozorňujú na tento problém už od vlaňajška“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet