Na hlavný obsah

Hádky a vulgarizmy majú byť minulosťou. Na poslancov bude dohliadať parlamentná stráž

Vyviesť poslanca zo sály bude môcť polícia.

Hádky a vulgarizmy majú byť minulosťou. Na poslancov bude dohliadať parlamentná stráž
Na ilustračnej snímke parlament. Foto: RTVS

Blokovanie rokovacieho pultu, krik či vulgarizmy. K takýmto incidentom by už v Národnej rade SR nemalo dochádzať. Na poslancov bude dozerať parlamentná stráž. Vyviesť poslanca zo sály bude môcť polícia – konkrétne Úrad pre ochranu ústavných činiteľov.

Podobným obštrukciám v parlamente zrejme odzvonilo. V praxi to bude vyzerať tak, že poslanca najprv upozorní predsedajúci. Ak to bude ignorovať, na jeho pokyn nastúpi parlamentná stráž.

„Vypnú kamery, aby sa z toho nerobila šou. Na pokyn predsedajúceho prídu dvaja ochrankári a poslanca s použitím nejakých hmatov vyvedú zo sály,“ opisuje Milan Vetrák (OĽANO), predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Poslanec v tom momente stratí dvojmesačný plat a paušálne náhrady. Zo sály ho vykážu na celý deň. Právo hlasovať mu však zostane.

„Dostane pokutu niekoľko tisíc eur. Myslím si, že to bude najviac odstrašujúce,“ vyhlásil nezaradený poslanec Juraj Šeliga.

Parlamentnú stráž budú môcť využiť len v rokovacej sále. Dosah na parlamentné výbory mať nebude. Politológ je však skeptický. Parlamentnú kultúru to podľa neho nezlepší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko