Na hlavný obsah

Hasiči zažalovali štát, súd im dal za pravdu

Pohotovostná služba sa im neráta do pracovného času.

Hasiči zažalovali štát, súd im dal za pravdu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektorí hasiči na východe Slovenska zažalovali štát. Nepáči sa im, že pohotovostná služba sa im nezapočítava do pracovného času. Súd im dal za pravdu a doteraz vysúdili už tisícky eur. Pridať sa k nim chcú aj ďalší. Volajú po zmene systému. Väčšina hasičov je však proti.

Hasič a veliteľ čaty v Košiciach hovorí, že zavedený systém je v rozpore s európskou smernicou, podľa ktorej sa má do pracovného fondu započítavať celkový čas strávený na pracovisku.

Predseda Odborového zväzu zmenových hasičov Kamil Ferko vypočítal, že aj keď je hasič na pracovisku v skutočnosti 240 hodín, odpracovaných má iba 160 a niekedy musí nadrábať. A to je kameňom úrazu. Asi 50 hasičov sa preto obrátilo na súd a štát zažalovali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zo všetkých žalôb, ktoré sme podali a boli už ukončené, sme boli úspešní. Súdy nám dali za pravdu, že náš zamestnávateľ túto smernicu porušuje,“ priblížil Ferko.

Hasiči aktuálne pracujú 24 hodín, z čoho je 16 hodín výkon služby a osem hodín pohotovosť na pracovisku. Tú majú dohodnutú v kolektívnej zmluve. Potom majú dva dni voľno. Ak by sa systém zmenil, striedali by sa po 12-hodinových službách.

Ministerstvo vnútra, pod ktoré hasiči patria, poukazuje na to, že so skupinou hasičov na východe sa nestotožňujú ani hasičské odbory. „Niekomu, samozrejme, vyhovuje tento stav. Niekomu nie. Tých reálne nespokojných je možno sto,“ uviedol Pavol Oreško, prvý viceprezident Odborového zväzu hasičov.

Za osem hodín nočnej dostávajú príspevok za pohotovosť. Ak majú výjazd, zaplatené to majú ako nadčas. Keby na Slovensku chceli hasičom zaviesť viaczmennú prevádzku, nie je na to dostatok ľudí. Ich počet by sa nevyhnutne musel zvýšiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko