Na hlavný obsah

Holandsko zakázalo diskrimináciu osôb LGBT+ menšiny a ľudí s postihnutím

Senát schválil dodatok k ústave.

Holandsko zakázalo diskrimináciu osôb LGBT+ menšiny a ľudí s postihnutím
Na ilustračnej snímke ľudia kráčajúci po dúhovom priechode pre chodcov. Foto: Unsplash

Holandský Senát schválil dodatok k ústave, ktorý výslovne zakazuje diskrimináciu občanov na základe sexuálnej orientácie alebo zdravotného hendikepu. V stredu (18. 1.) o tom informovala agentúra Reuters.

Zmena, ktorú v pomere hlasov 56 ku 15 v utorok (17. 1.) schválili poslanci holandskej hornej komory parlamentu, je posledným krokom v dlhoročnom procese, ktorý viedol k prijatiu tohto dodatku.

Holandská ústava doposiaľ zakazovala diskrimináciu na základe náboženstva, filozofického a politického presvedčenia, rasy, pohlavia, „alebo z akýchkoľvek iných dôvodov“.

Ľudskoprávna organizácia COC Nederland zasadzujúca sa za práva LGBT+ menšiny zmeny uvítala.

„Zakotvenie antidiskriminačnej klauzuly do ústavy je zárukou, že aj o 50 či 100 rokov sa budeme môcť tešiť zo svojich ťažko vybojovaných práv. Aj keby sa politické či spoločenské prúdy nečakane postavili proti dúhovej komunite,“ uviedli jej zástupcovia.

Ieder(in), organizácia zastrešujúca osoby so zdravotným postihnutím alebo chronickými chorobami, označila prijatie ústavného dodatku za historický krok. Ten by mal viesť k praktickému zlepšovaniu postavenia ľudí s hendikepom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet