Na hlavný obsah

Holandský archív zverejnil mapu s miestom, kde sa môže ukrývať nacistický poklad

Má ísť o štyri veľké debny.

Holandský archív zverejnil mapu s miestom, kde sa môže ukrývať nacistický poklad
Holandský národný archív zverejnil starú mapu s označením miesta, kam nemeckí vojaci na konci druhej svetovej vojny údajne ukryli cennosti v hodnote miliónov eur.  Foto: twitter

Amatérski hľadači pokladov, vybavení detektormi kovov, sa tento týždeň vydali do polí v okolí holandskej dediny Ommeren. Stalo sa tak po tom, ako holandský národný archív zverejnil v utorok (10. 1.) starú mapu s označením miesta, kam nemeckí vojaci na konci druhej svetovej vojny údajne ukryli cennosti v hodnote miliónov eur. Informoval o tom denník The Guardian.

Podľa archívu by na mieste zobrazenom na mape mohli byť ukryté štyri veľké debny naplnené diamantmi, rubínmi, zlatými mincami, hodinkami a rôznymi druhmi šperkov. Tie nacisti ulúpili po bombardovaní banky v meste Arnhem na východe Holandska v auguste 1944.

Krátko po vojne získal mapu od nemeckého vojaka holandský inštitút, ktorý poverili pátraním po nemeckom majetku v krajine. Súbor dokumentov, obsahujúci mapu, zverejnili tento týždeň, pretože uplynula maximálna doba 75 rokov, počas ktorej ho mohli držať v tajnosti, napísal The Guardian.

Existencia pokladu nebola nikdy plne preukázaná. Inštitút napriek tomu v roku 1947 podnikol niekoľko neúspešných pokusov o jeho nájdenie, povedala hovorkyňa národného archívu Anne-Marieke Samsonová agentúre Reuters.

„Nevieme, či ten poklad existuje. Inštitút túto záležitosť starostlivo preveril a príbeh o ňom sa mu zdal vierohodný. Poklad ale nikdy nenašiel. A ak existoval, mohol ho už niekto vykopať,“ dodala.

„Všade sú skupiny ľudí s detektormi kovov. Správy o poklade prinútili aj mňa, aby som išiel hľadať. Šance, že by tu po 70 rokoch ešte bol, sú veľa malé, ale chcem to skúsiť,“ povedal agentúre Reuters pri hľadaní 57-ročný Ján Henzen.

„Mapa s trojicou stromov a červeným krížikom označujúcim miesto, kde by poklad mal byť schovaný, podnecuje fantáziu“. Vyhlásil bývalý starosta Ommerenu Klaas Tammes, ktorý teraz vedie nadáciu vlastniacu pozemky, ktoré by mohli poklad ukrývať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet