Na hlavný obsah

Human Rights Watch ocenila jednotnú reakciu sveta na ruskú agresiu na Ukrajine

Poukázala však aj na ďalšie krízy.

Human Rights Watch ocenila jednotnú reakciu sveta na ruskú agresiu na Ukrajine
Ilustračná snímka - zničená škola v ukrajinskom Černihive. Foto: Human Rights Watch

Všeobecný nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu potvrdzuje silu jednotnej reakcie na porušovanie ľudských práv. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) to uvádza v správe zverejnenej vo štvrtok (12. 1.). Informuje o tom agentúra AP.

„Mobilizácia sveta“ v spojitosti s Ukrajinou podľa dočasnej šéfky HRW Tirany Hassanovej pripomína „výnimočný potenciál“ vlád v situáciách, keď si uvedomia svoju zodpovednosť v oblasti ľudských práv vo svete.

Pripomenula aj „neucelené“ a „často polovičaté“ úsilie v oblasti ľudských práv v Jemene, Afganistane či Južnom Sudáne.

„Všetky vlády by mali vnášať taký istý zmysel pre solidaritu do veľkého množstva kríz v oblasti ľudských práv vo svete. A to nie len vtedy, keď to vyhovuje ich záujmom,“ povedala.

HRW v správe pripomína, že viaceré krajiny po ruskej invázii na Ukrajinu zaviedli proti Moskve sankcie a začali podporovať Kyjev. Rada OSN pre ľudské práva a Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu začali vyšetrovanie možného porušovania ľudských práv.

Podľa Hassanovej by si mali položiť otázku, čo by sa stalo, keby to urobili po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 alebo napríklad v Etiópii, kde dvojročný konflikt prehĺbil humanitárnu krízu.

„Vlády a OSN opakovane odsúdili hromadné popravy, rozšírené sexuálne násilie a plienenie. Okrem toho však urobili málo,“ povedala v spojitosti so situáciou v Etiópii.

Irán, Čína, Afganistan, …

HRW poukazuje aj na demonštrácie v Iráne po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, protesty na Srí Lanke, či voľby v Brazílii, kde Luiz Inácio Lula da Silva porazil populistického prezidenta Jaira Bolsonara.

„Odvážni ľudia znovu a znovu podstupujú mimoriadne riziko aby sa postavili na obranu svojich práva aj na miestach ako Afganistan a Čína,“ povedala riaditeľka HRW pre Áziu Elaine Pearsonová.

OSN a medzinárodné spoločenstvo podľa HRW venujú „zvýšenú pozornosť“ situácii v západočínskom regióne Sin-ťiang, či protestom proti opatreniam proti covidu v Číne. HRW však pripomína aj utláčanie náboženských menšín v Indii a vládu armády v Mjanmarsku.

HRW monitorovala situáciu v oblasti ľudských práv vo viac než 100 krajinách. Správu zverejnila v Indonézii, ktorá predsedá Združeniu krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Pearsonová ju v mene HRW vyzvala, aby predsedníctvo využila na účinné riešenie krízy v Mjanmarsku. „Reakcia sveta na ruskú inváziu na Ukrajine ukazuje, čo sa dá dosiahnuť, keď vlády spolupracujú,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet