Na hlavný obsah

Integrácia Ukrajiny do Európskej únie môže trvať roky

Zhodli sa šéfovia diplomacií Slovenska a Česka.

Integrácia Ukrajiny do Európskej únie môže trvať roky
Na snímke zľava šéf českej diplomacie Jan Lipavsky a šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer. Foto: RTVS

Ukrajina by sa chcela do dvoch rokov stať členom Európskej únie. Vyhlásil to tamojší predseda vlády Denys Šmyhaľ. Európski politici však veľké ambície Kyjeva brzdia. Tvrdia, že začleňovanie môže trvať aj desiatky rokov. O integrácii Ukrajiny hovorili aj šéfovia diplomacií Slovenska a Česka.

Kým Poľsko a pobaltské štáty by radi videli Ukrajinu v Európskej únii čo najskôr, iní sú zdržanlivejší. Pridávajú sa k nim aj dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer s českým šéfom diplomacie Janom Lipavským.

Podľa nich je na akékoľvek časové horizonty priskoro. “Potrebujeme dôveryhodnú európsku víziu pre Ukrajinu. To všetko má svoje tempo. Slovensku to trvalo jedenásť rokov. Nie sú to preteky, je to kvalita toho procesu,“ uviedol Káčer.

“Je potrebné, aby sme Ukrajine dokázali pomáhať s ich ambíciami, a aby si to odpracovala. Členstvo v EÚ je totiž otázka právneho štátu a celého radu legislatívnych aktov a súladov celého spoločenstva,” doplnil Lipavský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kyjev musí zrealizovať ešte množstvo reforiem. Rokovania o vstupe aj preto môžu trvať roky. Podľa Bruselu je možné ich aj urýchliť. Kľúčové sú však dva fakty.

Problémy Ukrajine robí aj korupcia. Prezident Volodymyr Zelenskyj najnovšie odvolal najmenej troch vysokopostavených úradníkov.

Koncom týždňa bude na Ukrajine samit Európskej únie. Lídri budú rokovať o podpore Kyjeva, ale aj o jeho začlenení do európskych štruktúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet