Na hlavný obsah

Intenzívne dažde vytopili útulok v Košiciach, voda pomaly klesá

Zvieratá museli evakuovať.

Voda v najväčšom košickom útulku pomaly klesá. Intenzívne dažde ho zaplavili počas minulého týždňa. Zvieratá museli evakuovať. Mesto preto vyhlásilo zbierku. Ľudia zvieratám priniesli stovky prikrývok.

Zaplavené ostali viaceré koterce a výbehy. Zvieratá museli premiestniť do suchých priestorov. Situácia sa počas víkendu zlepšila, no škody po vode ostali.

Niektoré psie výbehy sú stále zaplavené. Kým začiatkom minulého týždňa tam bola voda po pás, teraz je len po členky.

Do výbehu, ktorý bol na tom najhoršie ešte stále nemôžme premiestniť naspäť psíkov, pretože ešte stále je tam voda a je tam bahno. Ostatné výbehy sú už také, že už môžeme púšťať psíkov aj von,“ hovorí Viera Havajová, zamestnankyňa útulku, UVP Košice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po záplave zostali rozmočené drevené búdky či palety, na ktorých zvieratá počas záplav stáli. Psov osušili a premiestnili do tepla. V útulku ich je až 220. Košický magistrát preto koncom týždňa vyhlásil zbierku. Ľudia, ktorým osud premrznutých zvierat nebol ľahostajný, mohli do mestskej garáže doniesť teplé veci.

„Doniesli nám desiatky kobercov, starých osušiek, starého posteľného prádla, ktoré bolo potrebné na to, aby sme ich zahriali,“ vymenúva hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Mesto útulku od januára síce navýšilo finančnú pomoc z 13 000 na 15 000 eur, no ich mesačné náklady, sú oveľa vyššie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny