Na hlavný obsah

Irán odsudzuje predĺženie sankcií EÚ a Veľkej Británie

Plánuje protiopatrenia.

Irán odsudzuje predĺženie sankcií EÚ a Veľkej Británie
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Irán odsúdil rozšírenie sankcií, ktoré v pondelok (23. 1.) schválili Európska únia a Veľká Británia v súvislosti s brutálnym potlačením protivládnych protestov v tejto blízkovýchodnej krajine.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že prijme primerané protiopatrenia a oznámi vlastné sankcie.

„Islamská republika čoskoro oznámi nový zoznam sankcií proti tým, ktorí porušujú ľudské práva v EÚ a Británii,“ povedal hovorca iránskej diplomacie Násir Kanání.

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok rozšírili sankcie proti Iránu o ďalších 18 osôb a 19 právnických osôb. Sú medzi nimi zástupcovia iránskej vlády, parlamentu a bezpečnostných síl.

Londýn zaradil na sankčný zoznam okrem iných aj veliteľa iránskych pozemných síl Kumársa Hajdarího a veliteľa Revolučných gárd a polovojenských provládnych milícií Basídž.

Najväčšie protesty od islamskej revolúcie

Od minulého roka 27 krajín trikrát rozšírilo rozsah sankcií proti Iránu. Je to reakcia na tvrdé potlačenie protivládnych protestov, ktoré v krajine vypukli na jeseň a boli jedným z najsilnejších prejavov nespokojnosti s režimom od islamskej revolúcie v roku 1979.

Počas demonštrácií prišlo o život viac ako 500 ľudí, 19 000 bolo zatknutých a desiatkam ľudí hrozí trest smrti. Niekoľko odsúdených už popravili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet