Na hlavný obsah

Irán poskytne univerzitné vzdelanie pre viac afganských žien

Postup Talibanu proti ich vzdelávaniu opakovane kritizuje.

Irán poskytne univerzitné vzdelanie pre viac afganských žien
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/AJ+

Irán plánuje prijať viac študentiek z Afganistanu po zákaze vzdelávania žien v tejto krajine. Rozpočet Teheránskej univerzity na štipendiá pre afganských študentov sa preto zvýšil päťnásobne. Informovala o tom agentúra DPA.

Predstaviteľ Teheránskej univerzity potvrdil, že v súčasnosti poskytujú vzdelanie pre 470 afganských študentov, z nich je takmer štvrtina žien. Viac ako polovica zo študentov sa vzdeláva vďaka štipendiu.

Taliban pred Vianocami zatvoril univerzity pre afganské ženy, ktoré sú prakticky úplne vylúčené z verejného života v krajine. Obmedzil im prístup k väčšine zamestnaní. Na verejnosti sa môžu pohybovať iba v sprievode mužského príbuzného a musia sa zahaľovať do burky alebo hidžábu.

Školy pre dospievajúce dievčatá sú vo väčšine územia Afganistanu zatvorené už viac než rok.

Hlboké znepokojenie

Bezpečnostná rada OSN pred týždňom vo vyhlásení „opätovne vyjadrila hlboké znepokojenie v súvislosti so zrušením školskej dochádzky po šiestom ročníku (pre dievčatá) a vyzýva na plnohodnotnú, rovnú a zmysluplnú účasť žien a dievčat“ na živote v Afganistane.

Islamská legislatíva a prísne predpisy pre obliekanie sa žien a pre ich kontakt s mužmi platí aj v Iráne, Teherán však postup Talibanu proti vzdelávaniu žien opakovane kritizuje. Väčšinu študentov vyššieho vzdelávania v Iráne tvoria práve ženy a tamojší vzdelávací systém je moderný.

Irán však čelí medzinárodnej kritike za svoju brutalitu pri potláčaní celonárodných protestov, pričom ich organizátorkami boli ženy. V polovici septembra ich vyvolala smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet