Na hlavný obsah

Irán sa predajom dronov Rusku môže podieľať na vojnových zločinoch

Myslí si to poradca amerického prezidenta.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok (9. 1.) pripustil, že predaj bezpilotných lietadiel iránskej výroby Rusku môže znamenať, že Irán takto prispieva k vojnovým zločinom.

„Ich zbrane sa používajú na zabíjanie civilistov na Ukrajine a na uvrhnutie miest do chladu a tmy. Z nášho pohľadu to stavia Irán do pozície, v ktorej môže potenciálne prispieť k páchaniu rozsiahlych vojnových zločinov,“ povedal Sullivan pred novinármi.

Ako vo svojej správe poznamenala agentúra AP, hoci Sullivanov výrok nesignalizuje zmenu politiky, toto obvinenie je jednou z najostrejších rétorík USA proti Iránu, odkedy začal poskytovať zbrane Rusku na podporu jeho takmer rok trvajúcej vojny na Ukrajine.

Sullivan v tejto súvislosti poukázal na európske a americké sankcie proti Iránu, zavedené po tom, ako USA minulý rok odhalili predaj iránskych zbraní Rusku.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price v pondelok informoval, že USA už prispievajú peniazmi, odbornými znalosťami a ďalšou logistickou podporou ukrajinským a medzinárodným vyšetrovateľom, ktorí na Ukrajine skúmajú obvinenia z vojnových zločinov.

Dodal, že tieto vyšetrovania by mohli presiahnuť rámec činov pripisovaných Rusku. Doplnil, že ak sa počas vyšetrovania zistí, že iránska vláda ako celok alebo jednotliví predstavitelia Iránu sú zapletení do vojnových zločinov alebo sú za ne zodpovední, „budeme pracovať na tom, aby sme aj ich pohnali na zodpovednosť“.

Podľa ukrajinskej armády sily jej protivzdušnej obrany od septembra roku 2022 nad Ukrajinou zničili asi 500 iránskych samovražedných bezpilotných lietadiel Šáhid.

Najmä drony tohto typu sa použili na útoky, ktoré zažili Kyjev i ďalšie mestá Ukrajiny na Silvestra a v noci z 1. na 2. januára, keď vypustili asi 80 dronov. Ozbrojené sily Ukrajiny informovali, že ich všetky zostrelili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet