Na hlavný obsah

Írsko udelilo spoločnosti Meta pokutu 390 miliónov eur

A to za porušenie pravidiel ochrany údajov.

Írsko udelilo spoločnosti Meta pokutu 390 miliónov eur
Na snímke Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Írske regulačné úrady udelili v stredu (4. 1.) americkej spoločnosti Meta, pod ktorú patria sociálna sieť facebook a instagram, pokutu 390 miliónov eur za porušenie pravidiel ochrany údajov. A zakázali spoločnosti nútiť používateľov v Európe, aby súhlasili s personalizovanými reklamami na základe ich onlinovej aktivity. Informovali o tom správy AP a RTÉ.

Írska komisia pre ochranu údajov (Irish Data Protection Commission, DPC) uložila vo svojom rozhodnutí dve pokuty v celkovej výške 390 miliónov eur, ktoré by mohli otriasť obchodným modelom spoločnosti Meta. Facebooku bola uložená pokuta 210 miliónov eur, zatiaľ čo instagram dostal pokutu 180 miliónov eur.

Je to najnovší finančný trest pre spoločnosť Meta za porušenie ochrany osobných údajov. Európska komisia udelila spoločnosti od roku 2021 pokuty v celkovej výške viac ako 900 miliónov eur.

Meta, ktorá má v rámci Európy svoje sídlo v Írsku, uviedla, že sa proti rozhodnutiu odvolá.

GDPR

DPC pri rozhodnutí vychádza zo sťažností podaných po tom, ako v máji 2018 nadobudli účinnosť pravidlá ochrany osobných údajov v Európskej únii (EÚ), známe ako všeobecné nariadenie o ochrane údajov alebo GDPR.

DPC začala vyšetrovanie po sťažnostiach používateľov facebooku a instagramu. Tí nemohli pokračovať vo využívaní ich služieb bez súhlasu s príslušnými podmienkami poskytovania služieb.

Meta tým efektívne prinútila používateľov súhlasiť s tým, že ich údaje môžu byť použité na cielené reklamy. To porušuje pravidlá ochrany súkromia v EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet