Na hlavný obsah

Japonská vláda ponúka rodinám za odsťahovanie sa z Tokia finančný bonus

Metropola krajiny je preľudnená.

Japonská vláda ponúka rodinám za odsťahovanie sa z Tokia finančný bonus
Na ilustračnej snímke metropola Japonska - Tokio. Foto: Unsplash

Japonská vláda sa chystá posilniť stimul pre rodiny s deťmi, ktoré sa rozhodnú vysťahovať z Tokia. Píše o tom denník Financial Times. Kabinet premiéra Fumia Kišidy tak reaguje na vyľudňovanie a rýchle starnutie oblastí mimo hlavného mesta a najväčšie japonské mestá. Najpočetnejšie rodiny dostanú stimul až tri milióny jenov (zhruba 21 600 eur).

Japonsko zažíva protichodné demografické trendy. Tokio a niektoré ďalšie významné mestá, napríklad Osaka, priťahujú veľký počet obyvateľov z iných častí krajiny, sú preplnené a majú problémy s kapacitou miestnej infraštruktúry.

Naopak v mnohých ďalších oblastiach populácia rýchlo klesá a starne. Odhaduje sa, že vlani počet neobývaných nehnuteľností v Japonsku vzrástol na desať miliónov, v Tokiu ale byty chýbajú.

Vláda sa tak rozhodla posilniť stimul, ktorý má v rýchlo starnúcej spoločnosti podporiť pôrodnosť a súčasne prinútiť obyvateľov sa vysťahovať na vidiek. Rodiny, ktoré sa rozhodnú presťahovať mimo Tokia a najbližšieho okolia, dostanú jednorazový bonus jedného milióna jenov na dieťa až do maximálnej výšky troch miliónov jenov (7 200 až 21 600 eur).

Menšie obce lákajú obyvateľov

Suma sa ešte zvýši, ak sa obyvatelia rozhodnú v novom mieste pobytu podnikať. Mimo Tokia musia zostať aspoň päť rokov, aby nemuseli podporu vracať.

Reakcie na sociálnych sieťach sú však podľa denníka Financial Times skeptické. Súčasný stimul, ktorý je však výrazne nižší, výrazne nezafungoval a v minulom roku ho využilo 2 400 ľudí, čo je 0,006 percenta obyvateľov Tokia a okolia. Tých je 38 miliónov. Lákať obyvateľov Tokia a ďalších veľkých miest sa snažia aj samotné menšie obce. V médiách vyzdvihujú dostupnosť bývania a sociálnych služieb. Zatiaľ však bez väčších úspechov.

Japonsko dlhodobo čelí nepriaznivým demografickým trendom. Ďalej klesá napríklad počet narodených detí. Tých bolo podľa odhadov v roku 2022 menej ako 800 000, čo je najnižší údaj od polovice 19. storočia, keď sa začali tieto štatistiky viesť, píše denník Financial Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet