Na hlavný obsah

Japonský súd potvrdil nevinu prevádzkovateľov jadrovej elektrárne Fukušima

Čelili obvineniu z nedbanlivosti.

Japonský súd potvrdil nevinu prevádzkovateľov jadrovej elektrárne Fukušima
Nádrž, v ktorých sa skladuje upravená, ale stále rádioaktívna voda, ktorá bola použitá na chladenie vyhoreného paliva v jadrovej elektrárni Fukušima. Foto: TASR/AP

Japonský súd v stredu (18. 1.) potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre troch bývalých vysokých predstaviteľov firmy TEPCO, prevádzkujúcich jadrovú elektráreň Fukušima. Trojica manažérov čelila obvineniu z nedbanlivosti v súvislosti s poškodením elektrárne pri cunami v roku 2011. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bývalí manažéri podľa obžaloby ignorovali informácie o možnej silnej vlne cunami a zanedbali potrebné bezpečnostné opatrenia, čo viedlo k úmrtiu 44 osôb. Prokuratúra pre každého z nich požadovala päťročné väzenie. V roku 2019 tokijský súd nižšej inštancie trojicu oslobodil od viny.

Išlo o najväčšie jadrové nešťastie vo svete od nehody v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Únik radiácie vo Fukušime si vyžiadal evakuáciu asi 160 000 osôb. V dôsledku nešťastia v atómovej elektrárni nikto priamo nezomrel. Viac ako 40 nemocničných pacientov ale prišlo o život pre urýchlenú prepravu z postihnutej zóny.

V súvislosti s katastrofou vo Fukušime súdili Cunehisa Kacumata. Ten v čase nešťastia pôsobil ako predseda firmy TEPCO. Súdili aj dvoch vtedajších podpredsedov Sakae Muta a Ičira Takekura.

Prokurátori poukazovali na to, že vedúci pracovníci firmy TEPCO mali dlhodobo prístup k údajom a vedeckým štúdiám varujúcim, že by elektráreň mohla zasiahnuť obrovská prívalová vlna presahujúca desať metrov. Vedenie spoločnosti však podľa žalobcov predložené dôkazy ignorovalo a bezpečnostné opatrenia neposilnilo.

Bývalí manažéri TEPCO sa počas súdneho procesu ospravedlnili za ťažkosti, ktoré havária spôsobila. Vinu však prijať odmietli. Podľa obhajoby nemohli tušiť, že cunami povedie až k roztaveniu jadra reaktorov, keďže dosahy katastrofy takýchto rozmerov neboli dopredu jasné ani odborníkom.

Vypúšťanie kontaminovanej vody

Tichomorské ostrovné štáty v vyzvali Japonsko, aby odložilo plánované vypustenie kontaminovanej vody z atómovej elektrárne Fukušima do oceánu. Obávajú sa totiž, že rádioaktívna voda by mohla negatívnym spôsobom ovplyvniť rybolov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Japonská vláda vlani v apríli schválila vypustenie viac ako jedného milióna ton vody z Fukušimy, ktorú v roku 2011 zasiahlo silné zemetrasenie, do oceánu. Minulý týždeň oznámila, že voda by mohla byť vypustená v priebehu tohtoročnej jari či leta.

Vyvolalo to obavy okolitých ostrovných štátov, ktoré sa ešte stále spamätávajú z dôsledkov atómových testov, ktoré tam v 40. – 60. rokoch 20. storočia uskutočnili Spojené štáty a Francúzsko.

Fórum tichomorských ostrovov (PIF), ktoré združuje 17 ostrovných štátov, tvrdí, že vypustenie kontaminovanej vody bude mať negatívne dôsledky na miestny rybolov. Ten predstavuje hlavný zdroj príjmov pre ostrovné ekonomiky. Reuters pripomína, že v tejto oblasti sa uloví takmer polovica z celkového množstva tuniakov.

Penerálny tajomník PIF Henry Puna povedal, že sa musí zabrániť krokom, ktoré by mohli viesť k ďalšiemu rádioaktívnemu znečisteniu. Pripomenul tiež, že tichomorské štáty i v súčasnosti každodenne čelia zdravotným a environmentálnym dôsledkom atómových testov.

Vedci na fóre PIF uviedli, že tichomorské štáty žiadajú od Japonska odloženie vypustenia kontaminovanej vody preto, lebo takéto rozhodnutie podľa nich nie je podložené odbornými informáciami. Rádioaktívna voda, ktorá sa v oceáne presúva v dôsledku podmorských prúdov a vĺn, by totiž mohla kontaminovať aj ryby.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí predtým vyhlásilo, že regulačné úrady považujú vypustenie vody z Fukušimy do oceánu za bezpečné, keďže sa prefiltruje, aby sa z nej odstránila väčšina škodlivých izotopov. Bude však stále obsahovať stopy trícia — rádioaktívneho izotopu vodíka, ktorý sa od vody dá oddeliť len ťažko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet