Na hlavný obsah

Jednostranné prímerie na Ukrajine sa skončilo, boje prebiehali aj počas neho

Rusko vo vojne ďalej používa tému náboženstva ako zbraň.

Jednostranné prímerie na Ukrajine sa skončilo, boje prebiehali aj počas neho
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Na frontovej línii na Ukrajine o polnoci moskovského času sobota (7. 1.) o 22.00 h SEČ vypršalo 36-hodinové prímerie, ktoré jednostranne vyhlásilo Rusko kvôli pravoslávnym Vianociam.

Boje ale v skutočnosti na Ukrajine pokračovali celý čas, napísal ruskojazyčný server BBC News. Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny už skôr uviedol, že v dôsledku ruského ostreľovania Bachmutu zahynuli počas prímeria dvaja ľudia a 13 ďalších utrpelo zranenia.

Ruská armáda v sobotu uviedla, že prímerie dodržiava, ale ukrajinská armáda ostreľuje ruské pozície. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prímerie vyhlásené šéfom Kremľa Vladimirom Putinom odmietol. Označil ho za cynický trik, ktorého cieľom je, aby si ruské jednotky oddýchli a dovyzbrojili sa.

Podľa serveru BBC News boje v sobotu pokračovali aj v osadách blízko Soledaru, na ktorý útočia ruské jednotky. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze však uviedol, že postup ruských jednotiek pri Soledare v Doneckej oblasti im nezaručuje úplné obkľúčenie Bachmutu, odkiaľ sú teraz hlásené najkrvavejšie bitky na celom fronte.

Ruský arzenál balistických a riadených striel dlhého doletu sa podľa ISW stenčuje. Napriek tomu bude Rusko zrejme aj naďalej ohrozovať ukrajinskú infraštruktúru a civilistov, konštatovali experti z ISW.

Analytici ISW tiež píšu, že Rusko vo vojne ďalej používa tému náboženstva ako zbraň. Ruskí vojenskí blogeri v sobotu vo veľkom počte zverejňovali zábery z vianočnej bohoslužby v Kyjevsko-pečerskej lavre, ktorú prvýkrát na tomto mieste slúžil duchovný Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny.

Slávny kláštor bol dlho spájaný s vplyvom Moskvy. Ruskí priaznivci vojny bohoslužbu prezentovali ako dôkaz prenasledovania cirkvi, uviedol ISW.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet