Na hlavný obsah

Južná Kórea sa snaží s Japonskom vyriešiť otázku nútených vojnových prác

To na nútené práce zneužívalo približne 780 000 Kórejčanov.

Južná Kórea sa snaží s Japonskom vyriešiť otázku nútených vojnových prác
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Južná Kórea vo štvrtok vyhlásila, že zvažuje odškodnenie obetí nútených vojnových prác v rokoch 1910 až 1945 bez priamej účasti japonských spoločností. Informovala o tom agentúra AFP.

Oznámenie prichádza v čase, keď sa Soul usiluje o užšie vzťahy s Tokiom so zámerom čeliť severokórejskej agresii.

Južná Kórea a Japonsko sú kľúčovými regionálnymi spojencami Spojených štátov, ale ich vzťahy dlhodobo komplikuje brutálna koloniálna nadvláda Tokia na Kórejskom polostrove v rokoch 1910 až 1945.

Podľa údajov Soulu počas 35-ročnej okupácie Japonsko na nútené práce zneužívalo približne 780 000 Kórejčanov. Do tohto počtu však nezahrnuli ženy prinútené k sexuálnemu otroctvu.

Odškodnenie?

Vysoký úradník juhokórejského ministerstva zahraničných vecí na štvrtkovom verejnom vypočutí uviedol, že obete by mohli „dostať odškodnenie prostredníctvom tretej strany“.

Podľa miestnych médií by odškodňovací fond mohol využívať dary od juhokórejských spoločností, ktoré profitovali z japonského reparačného balíka.

Proti tejto myšlienke však ostro protestujú skupiny obetí. Požadujú finančné odškodnenie a ospravedlnenie priamo od japonských spoločností, ktoré profitovali z ich nútenej práce.

V roku 2018 tiež uspeli v súdnych sporoch. Vtedy Najvyšší súd v Soule nariadil niektorým japonským spoločnostiam zaplatiť odškodné za nútené vojnové práce.

Verejné vypočutie môže skomplikovať úsilie konzervatívnej vlády juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola, ktorý sa snaží posilniť vzťahy s Tokiom a obmedziť tak narastajúcu bezpečnostnú hrozbu zo strany Severnej Kórey.

Tokio trvá na tom, že zmluva z roku 1965, na základe ktorej sa obnovili vzájomné diplomatické vzťahy a dohodol sa reparačný balík v hodnote 800 miliónov dolárov vo forme grantov a lacných pôžičiek, vyriešila všetky juhokórejské nároky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet