Na hlavný obsah

Kalamita na strednom Slovensku sa zhoršila, bez prúdu je 6 000 odberateľov

Problémy spojené s hustým snežením hlásia aj z Poľska.

Kalamita na strednom Slovensku sa zhoršila, bez prúdu je 6 000 odberateľov
Ilustračná snímka snehu. Foto: Unsplash

Na strednom Slovensku počas noci z piatka (20. 1.) na sobotu (21. 1.) pribudli ďalšie poruchy elektrických vedení. Počas dňa sa situácia ešte zhoršila. Bez elektriny je tak aktuálne približne 6 000 odberných miest. Informoval o tom Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD).

Podľa SSD je na strednom Slovensku mimo prevádzky viac ako 200 trafostaníc. „K problémom v okresoch Detva a Brezno sa pripojili poruchy v okolí Zvolena, Banskej Bystrice, Liptovského Mikuláša a Námestova,“ skonštatoval Gejdoš. Priblížil, že elektrikárov trápia najmä popadané stromy, pretrhané vodiče a poškodené stĺpy.

Poruchy sa podľa SSD vo väčšine prípadov nachádzajú v ťažko dostupných miestach. Musí sa preto zabezpečiť aj špeciálna ťažká technika. Elektrikári sú v terénne denne už niekoľko dní, viacerí aj počas noci.

„Stále však musia dbať v prvom rade na svoju bezpečnosť. Aj preto musia v niektorých situáciách práce radšej prerušiť, najmä tam, kde stále padajú stromy,“ uviedol Gejdoš. Obyvateľov, ktorí sú v niektorých prípadoch bez prúdu už niekoľko dní, preto žiadajú o pochopenie a trpezlivosť.

Problémy hlási aj Poľsko

Silné sneženie spôsobilo výpadky elektriny a problémy na cestách aj v susednom Poľsku. Pri nehodách zahynuli dvaja ľudia a desiatka utrpela zranenia, informoval portál Polsatnews. Najmenej 200 000 odberateľov elektriny nemá elektrinu.

V Lubuskom vojvodstve na západe Poľska sa okolo 1.00 h ráno na ceste zrazil karavan a americké vojenské vozidlo, informoval portál s odvolaním na regionálnych hasičov.

Predpokladá sa, že karavan narazil do zadnej časti vozidla ozbrojených síl USA, pričom zahynuli dve osoby z karavanu – štyridsaťštyriročný vodič a desaťročná spolujazdkyňa.

V Lubelskom vojvodstve na východe krajiny havaroval v noci autobus s 37 ľuďmi. Desiati z nich utrpelo zranenia, uviedla spravodajská webová stránka.

Poľskí hasiči uviedli, že do 10.00 h pre husté sneženie mali už viac ako 2 600 zásahov, väčšinou v Malopoľskom, Podkarpatskom a Lubelskom.

Bez elektriny bolo v sobotu ráno približne 115 000 odberateľov v Podkarpatskom vojvodstve a najmenej 108 000 odberateľov v Malopoľskom vojvodstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet