Na hlavný obsah

Kaliforniu zasiahla ďalšia búrka, 300 000 ľudí zostalo bez elektriny

Meteorológovia vydali na nasledujúce dni varovanie pred povodňami.

Kaliforniu zasiahla ďalšia búrka, 300 000 ľudí zostalo bez elektriny
Americkú Kaliforniu sužujú silné búrky. Foto: twitter/Reuters

Viac ako 300 000 odberateľov zostalo v americkom štáte Kalifornia bez dodávok elektriny. Stalo sa tak po tom, čo jeho územie zasiahla ďalšia búrka. Informovala o tom v nedeľu (8. 1.) agentúra AP. Podľa meteorológov sa v Kalifornii počas budúceho týždňa očakáva séria búrok. Tie by mohli spôsobiť zvýšenie hladiny riek, záplavy a zosuvy pôdy, ktorá je už teraz podmáčaná vytrvalými dažďami.

Pobočka americkej Národnej meteorologickej služby v kalifornskej metropole Sacramente na twitteri oznámila, že časti Sacramentského údolia zasiahol silný vietor s nárazmi až 90 kilometrov za hodinu. Vietor vyvrátil veľa stromov a stĺpov elektrického vedenia, čo viedlo k výpadkom dodávok elektriny.

Agentúra AP s odvolaním sa na internetové stránky verejných služieb okresu Sacramento uviedla, že v noci na nedeľu prerušili dodávky elektriny pre viac ako 300 000 odberateľov.

V oblasti očakávajú ďalšie búrky

Národná meteorologická služba oznámila, že budúci týždeň pravdepodobne Kaliforniu čaká množstvo ďalších búrok spôsobených fenoménom „atmosférickej rieky“. Atmosférické rieky sú dlhé, úzke pásy, v ktorých dochádza k intenzívnemu prenosu vodnej pary. Takáto rieka má potenciál priniesť husté lejaky, prípadne sneženie.

Meteorológovia vydali na nasledujúce dni varovanie pred povodňami v širokom páse severnej a strednej Kalifornie – od pondelka (9. 1.) do stredy (11. 1.) sa v oblasti Sacramenta očakáva 15 až 30 centimetrov zrážok. Na kalifornskom pobreží hrozia vysoké vlny.

Extrémne klimatické javy v poslednom čase spôsobili v Kalifornii zaplavenie ciest, prerušili dodávky elektriny pre tisícky ľudí a zavinili najmenej šesť úmrtí, napísala agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet