Na hlavný obsah

Kaliforniu zasiahla veterná smršť a silné dažde

Mohli by spôsobiť záplavy či zosuvy pôdy.

Kaliforniu zasiahla veterná smršť a silné dažde
Kaliforniu zasiahla veterná smršť a silné dažde, ktoré by mohli spôsobiť záplavy či zosuvy pôdy. Foto: twitter/France 24 ENGLISH

Americký štát Kalifornia v stredu (4. 1.) zasiahla veterná smršť a silné dažde, ktoré by mohli spôsobiť záplavy či zosuvy pôdy najmä v okolí San Francisca a Sacramenta. Kalifornské úrady preto pre väčšinu územia štátu vydali varovania pred ohrozením zdravia a majetku obyvateľov. V noci na štvrtok (5. 1.)to uviedla agentúra AFP a stanica BBC.

Meteorológovia tvrdia, že vietor by mohol dosahovať rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu. Silné dažde budú Kaliforniu bičovať pravdepodobne aj v priebehu štvrtka.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) upozornila, že nepriaznivé počasie by mohlo zapríčiniť „rozsiahle záplavy, zosuvy pôdy, zaplavené cesty, popadané stromy, výpadky elektriny i stratu na ľudských životoch“.

Vyhlásili výnimočný stav

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil v štáte výnimočný stav a mesto San Francisco zriadilo aj tzv. núdzové operačné stredisko. Miestne úrady všetkých vyzvali, aby nevychádzali zo svojich domovov. Začali tiež obyvateľom rozdávať vrecia s pieskom, ktoré ich majú ochrániť pred záplavami.

Predstavitelia okresu Santa Barbara nariadili tamojším obyvateľom evakuáciu. V priebehu noci sa tam totiž očakávajú prívalové dažde a následné záplavy, uvádza agentúra AP.

Kaliforniu už niekoľko týždňov sužujú silné dažde, pripomína AFP. V San Franciscu bola sobota (31. 12.) druhým najvlhkejším dňom za uplynulých viac ako 170 rokov, spadlo tam až 138 milimetrov zrážok, uviedla NWS. V ďalších oblastiach na severe štátu sa vyskytli zosuvy pôdy a výpadky elektriny, o život prišiel i jeden človek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet