Na hlavný obsah

Kanada plánuje darovať Ukrajine systém protivzdušnej obrany NASAMS

Systém má hodnotu 280 miliónov eur.

Kanada plánuje darovať Ukrajine systém protivzdušnej obrany NASAMS
Systém protivzdušnej obrany NASAMS. Foto: Kongsberg

Kanada plánuje kúpiť americký systém protivzdušnej obrany v hodnote 406 miliónov kanadských dolárov (280 miliónov eur), aby ho následne mohla darovať Ukrajine. V noci na stredu (11. 3.) to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. Informovala o tom agentúra AFP.

Kanadská ministerka obrany Anita Anandová oznámila, že dodávka moderného systému protivzdušnej obrany NASAMS má slúžiť na to, aby sa Ukrajina dokázala brániť ruským útokom namiereným na tamojšiu kritickú infraštruktúru.

Pozemný systém NASAMS sa osvedčil najmä v boji proti raketovým útokom, náletom a dronom, píše AFP.

„Kanada bude i naďalej stáť za ukrajinským ľudom, ktorý bojuje proti ruskej nezákonnej a neospravedlniteľnej agresii,“ uviedla Anandová v príspevku na twitteri.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na sociálnej sieti poďakoval Kanade za podporu pri ochrane vzdušnému priestoru. „NASAMS, ktorý nám zaobstarala Kanada, bude silným ochranným štítom pre naše mestá a obyvateľov,“ dodal.

Dodávka systému protivzdušnej obrany je ďalšou položkou, ktorou Kanada pomáha Ukrajine v boji proti ruskej invázii, pripomína AFP. Ottawa už Kyjevu poslala obrnené vozidlá, muníciu, kamery na drony a zimné oblečenie.

Systémy protivzdušnej obrany už Ukrajine poslali aj Spojené štáty, Nórsko, Španielsko, Nemecko a Francúzsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet