Na hlavný obsah

Kandidáti na českého prezidenta sa stretli v debate, Babiš neprišiel

Jeden z kandidátov v priamom prenose odstúpil.

Kandidáti na prezidenta - zľava Tomáš Zima, Petr Pavel, Karel Diviš, Danuše Nerudová, Josef Středula, Pavel Fischer, Jaroslav Bašta a Marek Hilšer.
Kandidáti na prezidenta – zľava Tomáš Zima, Petr Pavel, Karel Diviš, Danuše Nerudová, Josef Středula, Pavel Fischer, Jaroslav Bašta a Marek Hilšer.Foto: ČTK/Michaela Říhová

Česká televízia odvysielala superdebatu kandidátov na prezidenta. Dočkala sa aj prekvapivého odstúpenia jedného z kandidátov. Využila tiež inštitút prázdneho miesta, keď expremiér Andrej Babiš na debatu neprišiel.

Na superdebatu v Národnom múzeu zamierilo sedem kandidátov a jedna kandidátka v sprievode svojich partnerov. Najčerstvejší prieskum za favoritov na prvých troch miestach označil generála Petra Pavla, Babiša a ekonómku Danušu Nerudovú.

Stolička pre Babiša zostala do konca debaty prázdna. Kopírujúc stratégiu prezidenta Miloša Zemana z poslednej voľby, expremiér túto debatu vypustil. Ostro to okomentoval i jeden z kandidátov, ktorého do hry vrátil po prepočítaní hlasov Najvyšší správny súd.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„To je taký zbabelec, že sa bojí prísť do celoštátnej televízie krajiny, ktorej má vládnuť?“ pýtal sa kandidát a podnikateľ Karel Diviš, ktorý uspel so sťažnosťou proti ministerstvo vnútra, ktoré ho pôvodne z bojov o prezidentské kreslo diskvalifikovalo.

„Je to taktika zo strany Babišovho tímu. Babiš sa nechá veľmi ľahko vyprovokovať, a tým by mohol urobiť pre seba viac škody než úžitku,“ vysvetlil politológ Petr Just z Metropolitnej univerzity Praha.

Prekvapivý moment debaty prišiel v závere. Odborový predák Josef Středula v priamom prenose z voľby odstúpil. Podobne ako sa to odohralo na Slovensku.

„Koho chceme ako prezidenta? Komunistického udavača, ktorý stojí pred súdom alebo komunistického spravodajského dôstojníka? Ja nie. Preto som sa rozhodol odstúpiť z prezidentských volieb a podporiť pre mňa jedinú prijateľnú kandidátku, Danušu Nerudovú,“ povedal v debate Středula.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet