Na hlavný obsah

Poslanec Klus dostal ponuku zastupovať SR na Európskom dvore audítorov

Krúpa hovorí o predvolebnej korupcii.

Poslanec Klus dostal ponuku zastupovať SR na Európskom dvore audítorov
Nezaradený poslanec NR SR Martin Klus. Foto: TASR

Poslanec Martin Klus dostal ponuku zastupovať Slovensko na Európskom dvore audítorov. Do funkcie ho nominovalo ministerstvo financií. S informáciou, ktorá odznela v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko, prišla redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) ide o predvolebnú korupciu zo strany OĽANO.

„Tu vidíme, že aj ten boj, ktorý bol proti korupcii alebo proti rodinkárstvu, dávno skončil. Stačí, keď drukujete Igorovi Matovičovi a on vás za to obdaruje. Ako to bolo v prípade pána Ňarjaša, v prípade pani Šofranko alebo v prípade korumpovania pána Klusa, ktorý ide na pozíciu, kde je mesačný plat asi 20 000 eur.“

„Tak je to samozrejme absolútny nezmysel, ja som svoje dôvody odchodu z SaS a podpory vlády komunikoval pomerne dlho a pomerne transparentne. Toto absolútne neobstojí a každý, kto to hovorí chce len poškodiť moje dobré meno,“ reagoval Klus na obvinenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa opozície súvisí ponuka audítorskeho postu od vlády s odchodom Klusa zo strany SaS. Klus argumentuje tým, že jeho nomináciu na pozíciu audítora európskeho dvora pripravovali ešte v roku 2021.

„Vtedy o mne rokovala aj koaličná rada. Oficiálne končil mandát aktuálnemu členovi dvora (Ladislavovi Balkovi, pozn. red.), vtedy som absolvoval aj konzultáciu s prezidentom dvora v Luxemburgu. Potom sa to pre koaličné nezhody odložilo,“ vysvetlil Klus.

Klus zatiaľ nemá od vlády oficiálne potvrdenie o svojej nominácii. „Áno, pre mňa je to stále prekvapujúca informácia. Operujú nejakým listom, ktorý v tejto súvislosti údajne zaslali. Samozrejme, bavili sme sa o tom s pánom premiérom. Rozprávali sme sa o tom, či môj záujem stále pretrváva aj po roku a štvrť, odkedy som prejavil záujem o túto pozíciu,“ dodal Klus.

Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu dodáva, že najväčším problémom nemusí byť politická nominácia. „Skúsenosti s verejnou ekonomikou sú aj v životopise Martina Klusa. V každom prípade, nominácia sa udiala tak, ako sa udiala. Mohla byť o nej väčšia diskusia, možno by vygenerovala kandidáta s dlhoročnými skúsenosťami,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál