Na hlavný obsah

Kilde po roku triumfoval v Kitzbüheli

Vyhral piaty zjazd v sezóne.

Kilde po roku triumfoval v Kitzbüheli
Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde. Foto: TASR/AP

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde triumfoval v druhom z dvojice zjazdov Svetového pohára (SP) v rakúskom Kitzbüheli.

Na obávanom Streife zvíťazil v sobotu s náskokom 67 stotín sekundy pred francúzskym veteránom Johanom Clareym a upevnil si vedúcu pozíciu v priebežnom poradí disciplíny.

Na pódiu ich doplnil tretí Travis Ganong z USA (+0,95). Víťaz piatkového zjazdu Rakúšan Vincent Kriechmayr skončil na piatom mieste (+1,30).

Kilde dosiahol druhý triumf na slávnej zjazdovke, prvýkrát zvíťazil na Streife presne pred rokom. Tridsaťročný Nór slávil jubilejné 20. víťazstvo v prestížnom seriáli, z toho jedenáste v kráľovskej alpskej disciplíne. Kilde v tejto sezóne ovládol už piaty zjazd. Okrem toho dvakrát vyhral aj super-G.

Po hustom nočnom snežení mali organizátori plné ruky práce, no dokázali pripraviť trať tak, že sa mohlo opäť štartovať úplne hore z riadnej búdky. V porovnaní s prvým zjazdom však pretekárom sťažovala jazdu znížená viditeľnosť, spojená s ľahkým snežením.

Na štart sa nepostavil Odermatt

Na štart sa nepostavil Švajčiar Marco Odermatt, lídra SP vyradilo zranenie ľavého kolena z piatkových (20. 1.) pretekov. Prvý pád prišiel pri štartovom čísle 5, po chybe na Traverse skončil v ochranných sieťach Jared Goldberg. Američan sa našťastie vyhol zraneniu, rovnako ako Nemec Thomas Dressen.

Kriechmayr musel po páde Goldberga dlho čakať na štarte, na rovinatej pasáži veľa stratil a skončil mimo pódia, rovnako ako aj ďalší rakúski pretekári. „Dlhé prerušenie určite nebolo ideálne. Na trať stihol napadať nový sneh a spomalila sa. To patrí k lyžovaniu. Aleks zajazdil veľkolepo,“ uviedol Kriechmayr.

Dominantná jazda Kildeho

Kilde predviedol dominantnú jazdu, Karusell i Steilhang prešiel čisto, výbornú líniu našiel aj na Hausbergu a narozdiel od prvého zjazdu sa vyhol zaváhaniu pri výjazde z traverzy.

Na kľúčovej bránke si udržal vysokú líniu a do cieľovej roviny sa vyrútil v zjazdárskom postoji, z čoho rezultovala vysoká rýchlosť a fantastický čas v cieli.

Odniesol si tak víťaznú prémiu 100 000 eur. Kilde obral o triumf Clareyho, 42-ročný Francúz sa nedočkal prvého víťazstva v kariére. Pripísal si 11. pódiové umiestenie v SP.

Záverečné preteky v kariére absolvoval švajčiarsky veterán Beat Feuz. Tridsaťpäťročný zjazdár nastúpil v špeciálnom drese s číslom 217, ktoré odkazovalo na počet jeho štartov v SP.

Trojnásobný víťaz z Kitzbühelu sa rozlúčil solídnou jazdou, za Kildem zaostal o 2,01 s. Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. V poradí 83. ročník Hahnenkammu vyvrcholí v nedeľu tradičným slalomom na Ganslernhangu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport