Na hlavný obsah

Klamlivé tvrdenia o ruskom útoku v Kramatorsku zožali doma kritiku

Moskva klamala, že cez víkend zabila stovky ukrajinských vojakov.

Ruské rakety zasiahli školu v ukrajinskom Kramatorsku.
Ruské rakety zasiahli školu v ukrajinskom Kramatorsku.Foto: TASR/AP

Tvrdenie Moskvy, že pri „odvetnej operácii“ za nedávny ukrajinský úder na ruskú základňu v okupovanej Makijivke jej armáda zlikvidovala cez víkend vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku, je nepravdivé. 

Vo svojej najnovšej analýze vývoja bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Tento pokus ruského ministerstva obrany podľa neho vyvolal ďalšiu nespokojnosť v ruskom provojnovom informačnom priestore.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu (8. 1.) uviedlo, že jeho sily pri raketovom údere zlikvidovali vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku na východe Ukrajiny.

Úder označilo za odvetu za ukrajinský útok na dočasnú základňu ruskej armády v ukrajinskej Makijivke v noci na Nový rok. Moskva priznala smrť 89 ruských vojakov v Makijivke. KKyjev tvrdí, že ruských obetí boli stovky.

Novoročný útok v Makijivke rozhneval provojnových ruských komentátorov aj niektorých ruských poslancov, ktorí kritizovali, že vojakov zrejme ubytovali blízko uskladnenej munície. Tá pri útoku explodovala. Moskva zviedla úmrtie ruských vojakov na to, že hromadne používali mobilné telefóny, čím na seba upozornili.

ISW označuje ruské nedeľňajšie tvrdenie o „odvetnom“ údere za Makijivku za nepravdivé. Odvoláva sa na fínskeho reportéra, ktorý sa vydal na miesto úderu v Kramatorsku a zaznamenal, že útok zasiahol prázdnu školu.

K podobnému záveru došla v nedeľu agentúra Reuters, ktorej reportéri na mieste nenašli žiadne zjavné známky toho, že by si tento ruský útok vyžiadal obete na životoch.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj označil tvrdenia Moskvy o zabití stoviek ukrajinských vojakov v Kramatorsku za klamlivé, Moskva sa podľa neho snažila ukázať, že na nedávny ukrajinský úder reagovala rázne.

Kritika podporovateľov vojny

„Niekoľko ruských vojenských blogerov reagovalo na tvrdenia ruského ministerstva obrany negatívne. Poukázali na to, že ruské ministerstvo obrany často predkladá nepravdivé tvrdenia. Kritizovali ruské vojenské velenie za to, že si vymyslelo príbeh, aby sa pomstilo za útok v Makijivke, namiesto toho, aby pohnalo k zodpovednosti velenie zodpovedné za straty,“ píše ISW.

Ruské ministerstvo obrany podľa inštitútu svojím uplatňovaním stratégie „sťažnosti a odplaty“ aj počas predchádzajúceho vývoja bojov vytvorilo negatívnu spätnú väzbu od prominentných členov provojnového ruského informačného priestoru.

Ako konkrétny prípad spomína skoršie údajne ukrajinské údery na Krymský most a ruskú infraštruktúru. Moskva po poškodení Krymského mosta v októbri zintenzívnila svoje vzdušné údery na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Vtedy tiež hovorila o „odvete“, konštatuje ISW.

Ruský rezort obrany tento komunikačný rámec čiastočne použil na upokojenie stupňujúcich sa požiadaviek provojnovej komunity volajúcej po pomste za ukrajinské akcie. Vyvolal tým však množstvo reakcií ruských vojenských blogerov, ktorí načrtli ďalšie prípady, za ktoré by sa Rusko malo tiež „pomstiť“.

ISW tvrdí, že ruské ministerstvo obrany tak vytvorilo „slučku negatívnej spätnej väzby“.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v pondelok v súvislosti s útokom na Kramatorsk novinárom povedal, že Kremeľ plne dôveruje informáciám ruského ministerstva obrany.

„V Kremli panuje absolútna dôvera. Chcem vám pripomenúť slová prezidenta o tom, že hlavným, úplne legitímnym zdrojom informácií o tom, čo sa deje počas osobitnej vojenskej operácie, je ministerstvo obrany,“ povedal Peskov podľa agentúry Interfax.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet