Na hlavný obsah

Klimatickí aktivisti posprejovali sídlo francúzskej premiérky

Protestovali tým proti klimatickým zločinom páchanými štátom.

Dvaja aktivisti v stredu (4. 1.) nastriekali oranžovú farbu na vchod do budovy, v ktorej sídli francúzska premiérka Élisabeth Borneová. Spravili to na protest proti tomu, čo nazvali „klimatickými zločinmi“ páchanými štátom.

Polícia zatkla dve osoby pred Matignonským palácom v Paríži, informoval denník Le Parisien.

Na videu zverejnenom na sociálnych sieťach je vidieť, ako polícia zatýka dve osoby. Tie nastriekali oranžovú farbu na vchodové dvere kancelárie francúzskej premiérky.

Obaja muži mali na sebe tričká s nápisom „Kto je vinný?“. Aktivisti zorganizovali protest v čase, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron predsedal zasadnutiu vlády.

Skupina Dernière rénovation (Posledná obnova), ku ktorej aktivisti patria, vo svojom vyhlásení uviedla, že štát nesplnil svoje záväzky v oblasti boja proti klimatickej zmene.

Francúzska vláda dostala v minulom roku už druhýkrát rekordné pokuty za znečistenie ovzdušia. V októbri minulého roka francúzska Štátna rada, ktorá okrem iného slúži ako najvyšší súd v krajine pre správne veci, nariadila štátu zaplatiť dve nové pokuty po desať miliónov eur za nezlepšenie kvality ovzdušia vo veľkých mestách.

Už rok predtým jej uložili pokuta vo výške desať miliónov eur za nesplnenie záväzkov znížiť znečistenie ovzdušia v niektorých častiach krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet