Na hlavný obsah

Kórea diskutuje s USA o spoločných jadrových cvičeniach

Je to reakcia na rastúcu hrozbu Severnej Kórey.

Kórea diskutuje s USA o spoločných jadrových cvičeniach
Na snímke vlajky USA (vľavo) a Južnej Kórey. Foto: Pixabay/kolážová snímka RTVS

Južná Kórea a Spojené štáty diskutujú o spoločných jadrových cvičeniach v reakcii na rastúcu hrozbu Severnej Kórey. Uviedol to juhokórejský prezident Jun Sok-jol v pondelkovom (2. 1.) rozhovore. Informovala o tom agentúra AFP.

Jun v rozhovore pre denník Čoson ilbo povedal, že existencia amerického „jadrového dáždnika“ a „rozšírené odstrašovanie“ už nestačí na upokojenie Juhokórejčanov.

„Jadrové zbrane patria Spojeným štátom, ale plánovanie, zdieľanie informácií, cvičenia a výcvik musia Južná Kórea a Spojené štáty robiť spoločne,“ povedal. Dodal, že Washington sa k tejto myšlienke vyjadril „celkom kladne“.

Vývoj nového typu balistickej rakety

Juhokórejský prezident sa tak vyjadril po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un v sobotu (31. 12.) vyzval na „exponenciálne rozšírenie“ jadrového arzenálu svojej krajiny.

Vyzval tiež na vývoj nového typu medzikontinentálnej balistickej strely, určenej na rýchly jadrový protiútok. Zabezpečiť by mala schopnosť Pchjongjangu „vzdorovať nebezpečným krokom Spojených štátov a iných nepriateľských síl vo vojenskej oblasti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet