Na hlavný obsah

Košice nenašli peniaze pre dopravný podnik. Chýbajú mu milióny eur

Ten už začal šetriť.

Košice nenašli peniaze pre dopravný podnik. Chýbajú mu milióny eur
Električky Dopravného podniku mesta Košice. Foto: RTVS

Dve hodiny rokovali, no bez výsledku. Finančná komisia mesta Košice zatiaľ nenašla peniaze pre dopravný podnik. Mestskej firme pritom chýbajú milióny eur. Hromadnú dopravu preto čakajú ďalšie obmedzenia.

Stopnutie projektov, výrazné obmedzenie spojov či zadlženie mesta úverom. Recept, kde nájsť v rozpočte 10 miliónov eur navyše, členovia komisie nenašli.

„Nedohodli sme sa na ničom, ale ako som to vnímal, väčšina poslancov je za to, aby sa zdroje hľadali. Ak by sa bral úver, tak na investičné veci, nie na prejedenie,“ povedal predseda finančnej komisie mesta Košice Roman Matoušek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mesto má finančné problémy, je v rozpočtovom provizóriu. My veríme, že vďaka poslancom a odborníkom, ktorí tu diskutujú, nájdeme riešenia,“ skonštatoval hovorca Košíc Dušan Tokarčík.

Zdroje by sa podľa niektorých dali nájsť vnútri podniku, aj pozastavením viacerých investícií mesta. Napríklad opravy spievajúcej fontány či cintorína.

Mestský poslanec Michal Krcho hovorí, že mesto má spory v niektorých údržbách a plánovaných údržbách koľajových tratí. „Ak to vydržalo doteraz, tak si myslím, že ešte ten rok to môže vydržať, tam je úspora 750 000 eur,“ dodal. Matoušek tvrdí, že ak by mesto projekty zastavilo, v budúcnosti by sa predražili.

Dopravný podnik už šetrí

Dopravný podnik šetrí už teraz. Zaviedol skrátený pracovný týždeň, spoje jazdia v prázdninovom režime a niektoré linky úplne zrušil. V pokladnici vďaka tomu ostane asi 900 000 eur. Vo februári čaká cestujúcich ďalšie obmedzenie liniek.

Generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimír Padyšák podotkol, že majú 10 % úspory výkonov, čo zásadne ovplyvní atraktivitu.

Niektorí si však myslia, že problém by sa riešil ľahšie, ak by sa zlepšili medziľudské vzťahy medzi primátorom a riaditeľom podniku. Jaroslav Polaček sa Padyšáka už viackrát pokúšal odvolať. Do funkcie ho pritom navrhol sám. Dôvod ich sporu nie je známy.

Finančná komisia je poradným orgánom mestského zastupiteľstva. Rozpočet by malo schvaľovať v marci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny