Na hlavný obsah

Kučerka sa nedostavil pred súd, začiatok odvolacieho procesu senát posunul

Obžalovaný sa stále nachádza v Bosne a Hercegovine.

Obžalovaný expolicajt Marián Kučerka.
Obžalovaný expolicajt Marián Kučerka.Foto: TASR

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR vo štvrtok (12. 1.) posunul začiatok odvolacieho procesu v kauze expolicajta Mariána Kučerku na 19. januára. Obžalovaný sa vo štvrtok nedostavil na verejné zasadnutie, keďže sa nachádza v Bosne a Hercegovine.

Kučerka opakovane ospravedlnil svoju neúčasť zdravotnými problémami. Odvolací súd jeho ospravedlnenie neprijal, uložil mu poriadkovú pokutu. V prípade, že sa nezúčastní ani najbližšieho verejného zasadnutia, prichádza do úvahy vydanie medzinárodného zatýkacieho rozkazu. Následne by sa konanie voči nemu viedlo ako proti ušlému.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus povedal, že ak by aj zdravotné problémy obžalovaného boli reálne, existujú okolnosti, na základe ktorých možno konštatovať, že sa vyhýba trestnému konaniu.

„Nie sú dané žiadne okolnosti, ktoré by zakladali odôvodnené podozrenie, že sa náš klient pobytom v Bosne a Hercegovine vyhýba trestnému konaniu, alebo sa pred ním skrýva,“ reagoval obhajca obžalovaného Martin Bezák.

Prvostupňový súd Kučerku pôvodne uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Uložil mu trest 11 rokov väzenia. Na vlaňajšom vyhlásení prvostupňového rozsudku sa osobne nezúčastnil.

V čase väzobného stíhania sa síce čiastočne ku skutkom priznal. Počas hlavného pojednávania na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu však tvrdil, že sa priznal pod nátlakom a išlo o vynútené priznanie. Preto žiadal o oslobodenie spod obžaloby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko