Na hlavný obsah

Kyjev a Charkov zasiahli ruské rakety

Opäť mierili na kritickú infraštruktúru.

Kyjev a Charkov zasiahli ruské rakety
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V sobotu (14. 1.) ráno sa v Kyjeve zo štvrtí na ľavom brehu rieky Dneper ozvali výbuchy a v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry začalo horieť. Informuje o tom agentúra Reuters. Primátor Kyjeva Vitalij Kličko vyzval obyvateľov, aby nevychádzali von. Podľa agentúry AP ide o prvý takýto útok na Kyjev od noci na Nový rok.

Krátko pred výbuchmi v meste vyhlásili letecký poplach. „Máme požiar v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry. Na mieste pracujú príslušné služby,“ informoval gubernátor kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na sociálnej sieti telegram.

Akú infraštruktúru presne útok zasiahol, sa zatiaľ nevie. Nie sú ani informácie o prípadných obetiach či zranených. „Detaily stále zisťujeme,“ uviedol Kyryl Tymošenko z prezidentskej kancelárie. Kličko poznamenal, že trosky jednej rakety dopadli na neobývanú časť západného Kyjeva.

Útok podľa Kyjeva zasiahol aj obytnú budovu v dedine Kopyliv, ktorá je vzdialená asi 50 kilometrov západne od hlavného mesta. Poškodených tu bolo celkovo 18 domov, z ktorých niektorým explózia rozbila okná. Žiadne obete na životoch odtiaľ zatiaľ nehlásili.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať v rozhovore s tunajšou televíziou uviedol, že Rusko k útoku s veľkou pravdepodobnosťou použilo balistické strely, ktorým sa Ukrajina zatiaľ nevie účinne brániť. Na Kyjev podľa neho prileteli zo severu.

Server The Kyiv Independent píše tiež o niekoľkých výbuchoch, ktoré bolo v Kyjeve počuť už okolo 6.00 h. Podľa guvernéra Kyjevskej oblasti Oleksija Kulebu išlo tiež o útok na kritickú infraštruktúru. Ani v tomto prípade úrady neinformovali o obetiach.

Ruské rakety v ranných hodinách zasiahli aj Charkov. „Predbežné správy naznačujú, že štyri rakety S-300 zasiahli priemyselnú štvrť. (Rusi) sa zamerali na infraštruktúrne zariadenia,“ informoval na sociálnej sieti starosta Charkova Ihor Terechov.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov obyvateľov mesta vyzval, aby nevychádzali z krytov.

Voľby na českej ambasáde

Pre útok na Kyjev museli približne na hodinu prerušiť hlasovanie v prezidentských voľbách na českej ambasáde v ukrajinskej metropole. Volebná komisia sa ukryla v kryte, všetci sú v poriadku. Povedal to vedúci konzulárneho úseku zastupiteľského úradu Martin Mužík. Kedy bude hlasovanie pokračovať, sa zatiaľ nevie.

„Tu sa rozoznel poplach. Už pred vyhlásením poplachu sme počuli výbuchy,“ opísal situáciu Mužík. Vo volebnej miestnosti v tom čase podľa neho nebol žiadny hlasujúci, posledný volič odišiel krátko predtým.

Po konzultácii s ministerstvom zahraničných vecí rozhodol český úrad o prerušení volieb. „O 9.56 h kyjevského času (8.56 h SEČ) sme hlasovanie prerušili,“ poznamenal diplomat.

„Po hodine sme hlasovanie obnovili,“ doplnil neskôr s tým, že letecký poplach už odvolali. Svoj hlas na ambasáde podľa neho zatiaľ odovzdalo 33 Čechov. Pri voľbách do Poslaneckej snemovne, ktoré sa uskutočnili v roku 2021, teda ešte pred vojnou, na českej ambasáde hlasovalo celkovo 53 ľudí.

Na možnosť, že bude treba voľby prerušiť, sa zastupiteľský úrad pripravoval dopredu. Všetkých prichádzajúcich voličov informovali o tom, kde sa nachádza najbližší protiletecký kryt práve pre prípad, že by vyhlásili poplach. Stanica metra, ktorá je týmto krytom, sa nachádza asi 650 metrov od veľvyslanectva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet