Na hlavný obsah

Lavína v japonskom Nagane si vyžiadala dva životy

Zahynul aj americký lyžiar.

Lavína v japonskom Nagane si vyžiadala dva životy
Policajti v kabínke smerujú na mieste pádu lavíny v lyžiarskom stredisku v dedine Otari v japonskej provincii Nagano. Foto: TASR/AP

Najmenej dve obete si vyžiadala lavína, ktorá sa v nedeľu (29. 1.) strhla v provincii Nagano v strednom Japonsku. Informuje o tom agentúra AFP.

Japonská polícia v pondelok (30. 1.) uviedla, že telá sa v oblasti našli, obete však tamojšie úrady neidentifikovali. Uviedli len, že ide o dvoch mužov. Americký lyžiarsky časopis Mountain Gazette napriek tomu informoval, že jednou z obetí je americký profesionálny lyžiar Kyle Smaine.

Dvaja muži, ktorí so Smaineom cestovali do Japonska, na sociálnej sieti instagram potvrdili, že zomrel, keď ho zasypala lavína.

Pátracie tímy našli v pondelok dvoch mužov „so zástavou srdca i dýchania“, povedal pre AFP predstaviteľ tamojšej polície Tomohiro Kušibiki, pričom použil termín bežne používaný v Japonsku na úmrtia, prv než môže ich príčinu presne určiť lekár.

Dvaja muži, ktorí prišli o život, sa v nedeľu spolu s niekoľkými ďalšími lyžiarmi a snoubordistami v čase, keď sa lavína strhla, nachádzali mimo kontrolovaných oblastí lyžiarskeho strediska v dedine Otari. Ostatným sa podarilo vrátiť sa dolu, dvaja zahraniční turisti však boli v nedeľu vo večerných hodinách naďalej nezvestní.

Veľkú časť Japonska pokryl v priebehu minulého týždňa sneh – vrátane Nagana, ktoré počas lyžiarskej sezóny každoročne pritiahne množstvo turistov zo zahraničia. Pre danú oblasť v súčasnosti platí varovanie pred snežením a lavínami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet