Na hlavný obsah

Lekári poslali Putinovi otvorený list. Žiadajú, aby sa úrady prestali vysmievať Navaľnému

Väzenie majú využívať na to, aby mu podlomili zdravie.

Lekári poslali Putinovi otvorený list. Žiadajú, aby sa úrady prestali vysmievať Navaľnému
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj Foto: TASR/AP

Tri stovky lekárov z Ruska aj zahraničia poslali prezidentovi Vladimírovi Putinovi otvorený list, v ktorom žiadajú, aby sa úrady prestali vysmievať Alexejovi Navaľnému. Uväznený opozičný politik a kritik Kremľa už dlhšie hovorí, že ruské úrady využívajú väzenie, aby mu podlomili zdravie. Tak fyzické ako aj duševné. Na samotku sa dostal napríklad aj za to, že sa umyl v nesprávnom čase.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Včera vyšlo najavo, že protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj opäť sedí na samotke, podľa jeho právnika má pritom horúčku a kašle. Pätnásť dní v tzv. diere mu podľa médií najnovšie vymerali za to, že si tvár umyl o pol hodinu skôr, ako mal stanovené v dennom režime. Lekári sa domnievajú, že ide o šikanu zo strany ruských úradov, preto žiadajú nápravu.

„Ten zoznam podpisov zhruba z polovice tvoria zahraniční lekári. Druhú polovicu tvoria ruskí zdravotníci. Je zjavné, že ich hlavnou starosťou je zdravie Alexeja Navaľného,“ vysvetlil komentátor Českého rozhlasu, Libor Dvořák.

Pobyt na samotke

Vo väzenskej izolačke bol Navaľnyj – považovaný tiež za symbol odporu proti Kremľu – od začiatku odpykávania si jedenásťročného trestu už najmenej 10-krát.

Lekári tiež upozorňujú, že pobyt na samotke je mimoriadne škodlivý. A to aj preto, že tam väzeň nechtiac schudne aj tri a pol kila, čo sa potom veľmi ťažko doháňa.

„Skrátka a dobre sa dovolávajú toho, aby ruské úrady a ruská štátna väzenská správa Navaľnému umožnili, to, čo mu vlastne garantuje ruská ústava. Teda prístup k liečivám a zdravotnej starostlivosti. Navaľnyj je pre autorov tohto listu predovšetkým človek, až potom opozičný politik,“ dodal Dvořák.

Navaľnyj a jeho tím pokračujú v publikovaní správ aj spoza mreží. Práve fotografie viditeľne zoslabnutého politika vyvolali vlnu záujmu lekárov o jeho zdravie a život.

Podľa komentára nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejňovanie jeho fotografií z cely režim umožňuje z vypočítavosti. Tá je rovnako cynická ako sadistická. Zničeného súpera chce prezentovať ako trofej a varovanie pre ostatných kritikov ruských pomerov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál